DİĞER

Azerbaycan geri püskürttü

DÜNYA14.09.2022 09:30

HABER MERKEZİ


Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin provokasyonu sonucu çıkan çatışmada 42'si askeri personel, 8'i sınır muhafızı olmak üzere 50 askerin şehit edildiği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermeni Silahlı Kuvvetleri Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Daşkesen, Kelbecer, Laçin ve Zengilan yönlerinde geniş çaplı bir provokasyon gerçekleştirdi. Azerbaycan Ordusu’ndan 42 askeri personel ve Devlet Sınır Teşkilatı'ndan 8 askeri personel olmak üzere Silahlı Kuvvetler'in toplam 50 askeri personel hayatını kaybetti. Şehit askerlerimizin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimizi sunuyor, yaralılarımıza Allah’tan şifa diliyoruz. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı. Şehit askeri personelimizin isim listesinin kamuoyuna sunulacağını bildiririz" denildi.

__5739__

Rusya ile Ukrayna arasında savaş tüm hızıyla devam ederken, Güney Kafkaslar’da önceki gece Ermenistan’ın provokasyonları yüzünden Azerbaycan ile yeni bir büyük savaşın eşiğinden dönüldü. Rusya’nın dün sabah saatlerinde devreye girmesiyle Azerbaycan-Ermenistan sınır bölgesinde silahların susması sağlandı. İki yıldan bu yana en büyük ateşkes ihlalinde ağır silahların kullanıldığı gece çatışmalarında en az 49 Ermeni askerinin öldüğü bildirildi.

Rusya’dan yardım istedi

Dün sabaha karşı Ermenistan Güvenlik Konseyi, Başbakan Nikol Paşinyan liderliğinde acil toplanarak Azerbaycan’ın Ermenistan’a yeniden savaş ilan etmiş gibi göstermeye çalıştı. Ermenistan yönetimi Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin kurduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne de (KGAÖ) resmen başvuru yaparak, Ermenistan’ın savunulması için takviye kuvvet gönderilmesini talep etti. Başbakan Paşinyan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında neredeyse tüm sınır hattında gece meydana gelen çatışmalarda ilk belirlemelere göre 49 Ermeni askerinin öldüğünü de bildirdi.

Moskova devreye girdi

Güney Kafkaslar bölgesinde tırmanan gerilim, ilerleyen saatlerde Rusya’yı da harekete geçirdi. Dün sabah 08.00 sularında Rusya Dışişleri Bakanlığı, Erivan ve Bakü ile temasa geçerek çatışmaların koşulsuz şartsız durdurulmasını istedi. Böylece Moskova’nın girişimiyle saat 09.00 sularında taraflar arasında ateşkes ilan edildi.

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i arayarak 50 Azerbaycan askerinin şehit olması nedeniyle taziyelerini iletti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin devlet sınırında yaptığı büyük çaplı provokasyonların önlenmesi sırasında Azerbaycan askerlerinin şehit olmasından dolayı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, şehit yakınlarına ve Azerbaycan halkına taziyelerini ilettiği belirtildi. Aliyev, taziye dileklerini nedeniyle Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, kardeş Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyleyerek, iki ülke arasındaki dayanışmaya vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Türkiye'nin her zaman olduğu gibi Azerbaycan'ın yanında olduğunu, Azerbaycan’ın da her konuda Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

Kaynak : Hürriyet.com.tr

 

Diğer