• Samsun
  • Son Güncelleme 19:30

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Gerek çevre illerden gerek ülkemizin dört bir yanından yolu bir şekilde güzide şehrimiz Samsun ile kesişen herkesin dilindeki cümlenin aynı olması sizin de dikkatinizi çekmiştir elbette. O cümleyi henüz buraya yazmadan önce, hepinizin zihninden "Samsun çok güzel bir şehir" olarak geçtiğini okur gibiyim. Evet, yanılmıyorsunuz doğru cümlemiz tam olarak buydu.

Bir şehrin güzel olması için yalnızca mimari yapısı yeterli midir?

Şehir için görsellik, park ve bahçelerin dizaynı, düzenli yapılaşma, estetik yollar ve benzeri unsurlar elbette çok önemlidir. Fakat bunlar tek başına düşünüldüğü zaman ortaya çıkan manzara güzel ama ruhsuz bir beton yığınından ibaret kalmaktadır.

İşte Samsun'un güzelliği tam da burada devreye giriyor. Bu şehrin bir ruhu var. Örneğin Tütün İskelesi'ne gittiğinizde Milli Mücadele'nin ayak izlerini hissedersiniz. Nuri Asan tesislerinin önünden geçtiğinizde ise sizi Samsunspor ruhu karşılar. Tarih kokan bir şehirdir Samsun. O sizinle sürekli konuşur fakat onu ancak siz isterseniz duyabilirsiniz.

Şehir planlaması yapılırken, inşa edilen yapılar bu minvalde düzenlenmekte olup hepsi içerisinde kendine has özellikler barındırır. Tarih gibi mesela...Üstelik geçmişe yolculuk yapmak için zaman makinasının icat edilmesini beklemenize de gerek yok. Saathane Meydanı sizi çok eski bir zamana götürecektir zaten.

Şehrin güzelliği yapının mükemmelliğiyle değil bize ne hissettirdiği, daha doğrusu ne kattığıyla doğru orantılıdır. Burada sizlere Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan Türkiyenin en büyük ikinci kütüphanesinden ve yine Atakum bölgesinde yapımı devam eden kitap kafe projesinden bahsetmek isterim. Bu iki proje şehre kültürel anlamda büyük bir etki sağlayacak ve her talebe cevap verebilecek nitelikte olması bakımından çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu projeler bitip tamamlandığında ise görselliğin içerisinde gizlenen başka bir Samsun güzelliği karşılayacaktır bizi. Okuyan, araştıran, bilgi edinen bir Samsun...

Bunun yanısıra Halk eğitim merkezleri ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen hobi ve meslek edinme kurslarına olan büyük ilgi, Atakum Sanat merkezinde tiyatro, şiir dinletisi, söyleşi gibi kültürel etkinliklerin doluluk oranı Samsun halkının kendini geliştirmeye ne kadar açık olduğunun bir göstergesidir. Bu da bir başka Samsun güzellemesidir.

En başa dönecek olursak tüm bu parça güzelliklerini bir araya getirip bütünsel baktığımızda; Samsun için "çok güzel bir şehir" ifadesi layığıyla karşılık bulmaktadır.

0 Yorum

Yorum Yap