SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:15

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Cemil Meriç; "Seçiş hürriyetimizin sınırsız olduğu tek dünya, kitaplar dünyası" der. Birbirinden farklı bir sürü hayat vardır çünkü kitaplarda. Bir sürü şehir, bir sürü ülke vardır.  Hangi hayata dahil olacağımıza, hangi ülkeyi gezecegimize, hangi sokakta yazarla soluklanacağımıza okur olan biz karar veririz. Bu da bizi kitapların özgür dünyasıyla tanıştırır.  

Her kitap, sayfalarında muhakkak bize öğretecegi bir bilgi barındırır. Bu açıdan baktığımızda da kendimizi geliştirmemiz için, kitapların bir hazine olduğunu söyleyebiliriz. Çok kötü kitaplar da vardır elbet. Fakat en vasat dediğimiz kitap bile, hiç olmazsa bize kelimelerin nasıl yazıldığı hakkında bilgi verir. Bu bilgi Türkçeyi doğru kullanmamız açısından oldukça önemlidir.

Ülkemizde kitap okuma oranının maalesef çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu da bizi hayatın her alanında olumsuz yönde etkiliyor. Algıda zayıflık, anlama kabiliyetinde güçlük, düşüncede tembellik, empati kuramamak, özgüven eksikliği  gibi hayat kalitesini düşüren bir çok durumda da  kitap okumamanın  etkisi mevcuttur.

"Kitap okumak istiyorum ama  yeterince vaktim yok" yahut "kitaplar çok pahalı" tarzı cümleler tamamen mazeretten ibaret cümlelerdir. Nasıl ki karnımızı doyurmak için yemek yemeye vakit ayırabiliyorsak, yine aynı vakti ruhumuzu doyurmak için kitaplara ayırabiliriz. 

Diğer bir mazeret olan kitap pahalılığı konusuna gelecek olursak; günümüzde eskiye nazaran kitaplara ulaşmak çok daha kolaydır. Şehirlere kurulan kütüphanelerin yaygınlaşması, internet ortamında sunulan ücretsiz e-kitap uygulamaları, hatta bazı şehirlerin otobüs duraklarına yapılan kitaplıklar bunun en güzel örneğidir.

Çok gezen mi bilir çok okuyan mı? Diye klasikleşmiş bir soru vardır. Bana sorarsanız size şunu derim; çok okuyan bilir. Bana sormazsanız aynı cümleyi içimden şöyle düşünürüm; çok okuyan hem daha çok hem daha güzel bilir. Çünkü okurken öğrendiğimiz hemen her şeye kendi hayal dünyamızdan bir şeyler katarız. Kendi zihnimizde canlandırıp yapılandırırız. Kitapta anlatılanların hepsi artık bizim olur.

Her birey kitap okumayı hayatının merkezine yerleştirmelidir. Hayatı daha iyi anlamlandırabilmek için bol bol kitap okumalıdır.

0 Yorum

Yorum Yap