• Samsun
  • Son Güncelleme 01:34

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Asgari ücret 8506 lira olarak açıklandı.

Yapılan artış Ocak ayına göre yüzde yüz Haziran ayına göre yüzde elli dört arttı. 

Ülkece, milletçe zor bir dönemden geçtik geçiyoruz. Pandemiden dolayı tüm dünyada fabrikalar dururken bizim fabrikalarımız durmadı.

Çinle birlikte pandemi döneminde büyümeyi başardık. Pandemi bitti ama 2021-2022 yılında geçtiğimiz yıl en çok dar gelirli asgari ücretliyi etkiledi.

Ana muhalefet lideri geçen sene 15 Aralık 2021de asgari ücret açıklaması yaparken 384 dolar karşılığını talep ediyordu. Türkiye tarihinde asgari ücret genelde 300 dolar seviyesilerinde seyretmiş. Bugünkü dolar karşılığı 455 dolar oldu.

Buna rağmen muhalefet tabi ki memnun olmadı. Şimdi de asgari ücretin hemen eriyeceğini söylüyorlar. Aylardır kur sabit seyretmekte enerji fiyatları artmıyor. Aksine enerji merkezi olma yönünde ilerleyen bir Türkiye var.

Enerjide şuan dışa bağımlıyız. Cari açığın en büyük ayağında enerji sektörü oluşturmaktadır.
 
Asgari ücrete sadece verilebilecek en düşük ücret olarak bakmamak lazım çoğu kalemi etkiliyor. İşsizlik maaşı, sağlık primi, isteğe bağlı sigorta primi, bağkur primleri, askerlik doğum borçlanmaları, yaşlılık aylığı, engelli aylığı, bes kesintisi ve askeri geçim indirimi gibi bir çok kalemi değiştiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe” demesinin büyük sebebi bu kalemlerdir. 

Bu ülkede babalarımızdan dinlediğimiz kadarıyla daha evvel çok daha büyük enflasyonlar olmuş. Fakat asgari ücrette bu kadar yüksek bir artış olmamış. Türkiye tarihinde ilk defa yüzde elli üzerinde bir artış oldu.  

Cumhurbaşkanının güncelleme olabilir açıklaması işçinin hakkını gözetmesinin göstergesidir. İşçinin hakkını savunduğunu söyleyenler bu ülkede 1 Mayısı kimin resmi tatil yaptığını unutmasınlar.

0 Yorum

Yorum Yap