SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 04:54
Yaylada seracılık Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Rakımı yüksek olan bölgelerde mevcut bitkisel üretim faaliyetlerinin yanında örtüaltı sebzecilik alternatif üretim modeli olarak hızla yaygınlaşmaktadır. Nisan ayı ile Aralık ayı arasında örtü altında yapılan üretim yayla seracılığı olarak adlandırılmaktadır.

Açıkta üretime oranla sera üretiminde ürünler daha kaliteli, taşıma ve depolamaya dayanıklı, şekli düzgün, parlak, raf ömrü uzun ve firesi daha azdır. Kontrollü üretimin en iyi uygulanabildiği yer olan seralarda, hastalık ve zararlılara karşı daha az ilaç kullanımı ile daha etkin mücadele yapılabilmektedir.

Kurulacak seralarda sağlıklı ve sürdürülebilir bir üretim için oluk altı yüksekliğin 3 metreden fazla olması gerekmektedir. Yan ve tepe havalandırmaları bulunmalıdır. Taban alanı 3 dekardan az olan seralarda % 15, fazla olan seralarda ise % 25 tepe havalandırması olmalıdır.

Tüm havalandırma açıklıklarında tül çekimine uygun klips yatakları yapılmalıdır. Giriş en az iki kademeli olmalı, iki kapı arasında kalan geçiş bölgesinde dezenfeksiyon çukuru ile kapı üzerinde yüksek devirli fan yer almalıdır.

 Görseli Arı kolonilerinde besin kontrolü ve besleme

Bir seranın ekonomik ömrü yaklaşık 25 yıl olarak düşünülmelidir. Ayrıca sera imal edilirken rüzgar ve kar yükleri hesap edilerek konstrüksiyon elemanlarının özellikleri ile montaj uygulamaları en az TSE standartlarında olmalıdır

Yayla seralarında çoğunlukla domates üretimi yapılmaktadır. Fide dikimleri nisan ayında başlar. Üretim sezonu boyunca fideleri askıya alma, koltuk alma, çapa ve yabancı ot temizliği gibi işler titizlikle yürütülmelidir. Seralardaki bakım ve temizliğin titizlikle yapılması verimi ve kaliteyi yüksek oranda arttırır.

Dekara ortalama iki bin fide dikilmektedir. 8 veya 10’uncu çiçeklerde domates bitkisinin tepesi kesilerek, meyvelerin irileşmesi ve kırmızı rengi alması sağlanmaktadır.

Domateslerin üretimi sonbahar donlarına kadar devam etmektedir. Normal bir üretim sezonu sonunda yayla seralarından dekar başına 20-25 ton ürün alınabilmektedir.

Sonbaharda erken hasat yapılması durumunda marul veya yeşillik üretimi de yapılabilmektedir. Diğer ürünlere göre dekara getirisi oldukça yüksek bir üretim şeklidir.

Kaynak : Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap