SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:16
Varroaya karşı mücadele edelim Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kene ile akraba olan Varroa, bal arısı kolonilerinde ergin bal arılarının vücut proteinini tüketmekte, üremek için ise bal arısı yavrularının kanını emmektedir.

Bu da bal arılarının verimlerini oldukça fazla düşürmekte, hatta kolonilerin ölümlerine neden olmaktadır. Her yıl binlerce koloni bu nedenle sönmektedir.

 Görseli ‘Kahverengi Kokarca’ ile karşı mücadele

1978 yılından bugüne kadar arıcılığımız için tehlike olan Varroa nedeniyle ilk yıllarda 600.000 bal arısı kolonisi sönmüştür. Ancak geçen zaman içerisinde arıcılarımız bilinçlenmiş ve bu arada arıcılık sektöründe önemli gelişmeler yaşanmıştır. Varroa artık eskisi kadar korkulacak bir parazit değildir. Yeter ki arıcılarımız bu konuda bilinçli olup gerekli mücadeleyi versinler. Erken ilkbahar ve geç sonbahar ayları varroa ile mücadele yapılacak dönemlerdir. Bu nedenle arıcılarımız bu dönemde mücadele işini aksatmamalıdırlar. Zira birkaç ülke hariç dünyanın her yerinde Varroa ile mücadele bal akımı sezonunda yapılmaz.

 Görseli Buğday Yetiştiriciliği

Varroa mücadelesinde kullanılan ilaçlar balda insan sağlığına zarar verebilecek kalıntı oluşturabilir. Arıcıların varroa ile mücadelede kendilerinin geliştirdikleri veya kulaktan dolma bilgilerle kullanılan ilaçları kullanmamaları gerekmektedir. Varooa ile mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Bu noktada da dikkat edilecek en önemli husus “BAL ARILARINA TESCİLLİ İLACI, BELİRTİLEN ZAMANDA VE DOĞDU DOZDA” kullanmaktır. Halkımıza sağlıklı ve kaliteli bal sunabilmek için arıcılarımızın ilaçlama konusunda bu önerileri kesinlikle dinlemesi gerekmektedir. Aksi halde yapılacak tahliller sonucunda balda oluşacak kalıntı nedeniyle Bakanlıkça belirlenen bir takım cezalara uğrayacaklardır.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap