• Samsun
  • Son Güncelleme 12:45
Kestane Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kestane Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı üreticileri ve çiftçileri doğru tarım konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. Kışın buram buram kokusu enfes tadıyla bizi cezbeden kestane zoru bir yetiştirme sürecinin ardından sofralarımıza geliyor. Peki Kestane yetiştirirken nelere dikkat edilmeli? Püf noktaları Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı paylaştı:

İklim İstekleri

Kestane kışın -300°C’ ye kadar dayanabiliyor. Yıllık yağış ortalaması 600-1600 mm olan yerlerde yetişiyor. Çiçek döneminde yağan fazla yağış döllenmeyi etkileyeceği için fazla yağışı sevmiyor. Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açıyor.

Toprak

Kestane kazık köklü olduğu için toprağın gevşek yapılı ve geçirgen olması gerekir. Daha çok volkanik kaynaklı potasyumca zengin toprakları sever. Ağır ve killi topraklarda mürekkep hastalığına yakalanması kolaylaşır. Soğuğun toplandığı çukur vadilerde kestanelik kurulmamalıdır. Yamaç araziler bahçe için idealidir.

Üretilmesi

Kestanelerin vejatatif yolla çoğaltımında daldırma, çiçeklerin köklendirilmesi yöntemi kullanılır. En çok uygulanan ve güvenilir yöntem aşılamadır. Bunun içinde kaliteli tohum kullanmaya dikkat edilmelidir. Tohumların çimlenme gücünün yüksek olması aranır

Katlama

Nemli ve soğuk bir ortamda 3 aylık süre yeterlidir. Çöğürler bir yıllık büyümeden sonra sıra arası 70x80 cm sıra üzeri 30 cm ara ile şaşırtılır. Katlanmadan ekilen tohumların çimlenme oranını yükseltmek için 8-10 cm derinlikle harçlı toprağa ekilir ve tohumların üzeri 4-5 cm harçlı toprakla kapatılır. Harçlı toprak 1 kısım toprak 1 kısım yanmış çiftlik gübresi kullanılır.

Çöğürlerin aşılama yöntemleri ve zamanı

En fazla kullanılan yöntem göz aşısıdır. Ters 1 veya normal T kullanılır. İlkbaharda sürgün göz aşısı uygulanır. Yabani ağaçların aşılamasında kalem aşıları uygulanır.

Dikim Aralığı Ve Tekniği

Kestaneye genel olarak 10-12 m’lik dikim aralığı uygulanır. Ağaçlar normal aralıkta ve bakım şartlarında 15 m’ye kadar yükselebilir. Arazinin yapısına göre kare üçgen şekli uygulanabilir. Fide dikilecek çukurlar önceden 40x50 cm derinlikte açılır. Dikim çukurlarına kompoze gübreden 150-200 gr verilir. Bu gübre çukurlara atılır, karıştırılır. Daha sonra bu karışımın üzerine birkaç kürek toprak atılır. Kökler gübreye temas ederse fidanın kökleri zarar görebilir, kuruyabilir

Budama

En fazla uygulanan sistem doruk dallı terbiye sistemidir. Doruk dalı hakim olan bu sistemde ağaç belli bir yüksekliğe ulaşınca doruk dal kesilir. Doruk dalı budaması;

a)Ana dallar ağacın dört yönünü kapsayacak şekilde kuvvetli dallardan seçilir.

b)Ana dallar birbirlerine çok yakın yerlerden veya aynı noktadan çıkmamalıdır.

c)Dar açılı dallar kırılmaya meyilli olduğu için 50-70 derecelik bir açı bulunmalıdır.

d)Yıllık sürgünlerde fazla kısaltma yapılmaz, çünkü devamlı sürgün oluşumuna yol açacağından meyveye yatmayı geciktirir. Gerekli yerlerde büyümeyi önlemek için uç alma yapılabilir.

e)Genç ağaçlarda aşırı budama yapmak bodurluğa yol açacağından verim düşüklüğüne yol açabilir. Yere yakın dallar yavaş yavaş çıkartılır.

Bakım ve Sulama

İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır. Sonraki yıllarda da sulama yapmak çok zararlıdır.

a)Eğimi fazla olan yerlerde seki yapmak gerekir.

b)Malçlama toprak neminin korunmasında en etkin yöntemdir. Toprağın nemini tutar. Yabancı ot gelişimi olmaz. Malçlama çok masraflı olduğundan derimden sonra dikenli yumakların artıklarını ağacın altına homojen bir şekilde sermek daha yararlıdır. Sakıncası derme zamanında zorluk yaşanır. Ağaçların altına naylon veya bez sererek bu sakıncada giderilir.

Hasat:

Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır. Dikenli yumakların hafifçe açılarak içinde doğal rengini almış meyvelerin görünmesi hasat zamanının geldiğini gösterir. Meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu yüzden hasat yere düşen meyvelerin toplanması şeklinde yapılacaksa, meyveler gün ışığında bekletilmeden gün aşırı toplanmalıdır. Eğer ağaçlar sırıkla çırpılarak hasat yapılacaksa, ağaçlarda olumun ortalamaya yaklaştığı bir zamanda yapılır. Ancak bu işlem dal kırılmalarına ve yaprak dökülmelerine neden olur. Kestanelerde hasat masraflı ve güç bir iştir. Bu nedenle olgunlaştığında kapsülleri kendiliğinden düşen hasadı kolay tiplerin seçilmesi gerekir.

 

0 Yorum

Yorum Yap