SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 02:42
Domates yetiştiriciliğinde önemli kayıplara sebep olan "Mildiyö hastalığı" Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Domates Midiyösü hastalığına Phytophthora infestans hastalık etmeni neden olmaktadır. Hastalık etmeni kışı çürümüş hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık domates yaprakları üzerinde önce küçük, soluk yeşil ve sarımsı renkte olan lekeler ile görülür ve daha sonra bu lekeler kahverengi ve siyah renge dönerler. Nemli havalarda lekelerin alt yüzlerinde beyaz, gri küf gelişimi kaplayabilir. Hastalık ilerledikçe bu lekeli kısımlar yırtılır, kururlar.

 Hastalık bitkinin yaprak sapı, gövde, dal ve meyvelerinde zarar verir. Hastalık gelişimi en uygun 19-22°C sıcaklık ve %80 nemin üstünde olan koşullarda gerçekleşir. Hastalık domates, patates, patlıcangiller (Solanaceae spp.) familyasına ait kültür bitkilerinde görülmektedir.

Kültürel Önlem olarak; dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, hastalıklı bitkiler ve meyveler seradan uzaklaştırılmalı, serada havalandırma çok iyi yapılmalı, sık dikimden kaçınılmalı, yabancı otlar temizlenmelidir.

Kimyasal Mücadelede İlaçlamaya, serada veya çevrede mildiyönün ilk belirtileri görüldüğünde ürüne ruhsatlı fungusitler ile ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama havanın serin ve rüzgârsız olduğu zamanlarda bitkiyi tamamen ıslatacak şekilde olmalıdır. Hastalık sporları yaprak altında yoğun bir şekilde olduğu için yaprak alt yüzeyine ilacın temas etmesine dikkat edilmelidir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap