• Samsun
  • Son Güncelleme 07:28
Domates yetiştiriciliği Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Patlıcangiller(Solanaceae) familyasından tek yıllık bir sebze olan domates (Lycopersicum esculentum L.), dünyada ticarete konu olan tarım ürünleri arasında ilk sırada olması, insan beslenmesinde önemi ve gıda sanayinde dondurulmuş, konserve, salça, ketçap, turşu, domates suyu gibi çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olması nedeniyle önemli sebzelerin başında gelmektedir.

domates yetiştirmek

Dünya domates üretiminde 2019 yılı itibariyle 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, Türkiye 12,8 milyon ton ile üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.

Dünyada domates üretiminde ilk sırada olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %35’lİk kısmını karşılamaktadır.

Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeniyle domates her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1 , B2 , C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur.

domates yetiştirmek

Taze olarak yenildiği gibi, salça, domates suyu, konserve, turşu, reçel, ketçap şeklinde de değerlendirilebilmektedir. Ülkemizin ekonomisinde çok önemli bir yeri olan domates, yetiştiriciliği yapılan bölgelerde çiftçimizin önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde büyük miktarlarda domates yetiştirilmektedir.

 Görseli Arı kolonilerinde besin kontrolü ve besleme

Türkiye’de yetiştirilen sebzeler içerisinde 2020 yılında en fazla üretimi yapılan sebze 13,2 milyon ton üretim ile domatestir. İnsan gıdası için önemli bir yer tutan domates 2020 yılında tek başına sebze üretiminin %42’sini oluşturarak sebze tarımında ilk sırayı almıştır. Açıkta ve örtü altında yetiştiriciliği artarak devam etmektedir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap