SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 07:27
Büyükşehir’den arı ölümlerini önleme konulu eğitim Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından arıcılara ‘arı ölümlerini önleme’ konulu eğitim verildi.

Dünyada, ülkemizde ve Samsun’da son yıllarda artan ölümlere çözüm üretmek amacıyla tarım sektörü paydaşları yoğun bir çalışma içerisine girdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi de arı ölümlerinin saptanan sebepleri arasında bulunan besleme, varroa ve nosema hastalığı konusunda sektörü uyarıcı eğitim çalışmalarına devam ediyor.

Samsun’da ilçe belediyeleri, arı yetiştiricileri birliği, ilçe müdürlükleri ve yerel eylem grupları ile arıcılara ulaşmaya çalışılıyor. Bu bağlamda Alaçam ve Yakakent Yerel Eylem Grubu tarafından düzenlenen, Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği, Alaçam ve Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından da desteklenen "Ülkemizde Arı Ölümleri ve Çözümleri" konulu konferans, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz tarafından verildi.

 Görseli Salep Orkidesinin Hasadına Başlandı

Eğitimde ülkemizdeki arı ölümleri ile Samsun’daki arı ölümlerinin birbirinden bağımsız değerlendirilmesinin mümkün olmadığını, ölüm sebepleri arasında polen yetersizliği, yanlış besleme, arı paraziti olan varroa ile mücadelede yapılan hatalar, nosemaya karşı alınacak önlemler üzerinde ayrıntılı şekilde duruldu.

Arıcıların soru ve cevaplar ile yürütülen eğitim çalışmasında ölümleri azaltmanın yolu olarak bal arısı kolonilerinin özellikle sonbaharda polenli sahalarda tutulmasının önemi, varroa mücadelesinin dozunda ve zamanında etkili yapılması, nosema hastalığına karşı da arıların sonbaharda bal ve polenle beslenmesinin önemi vurgulandı.

 Görseli En Son Çare Kimyasal Mücadele

Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal çalışmalara önem verildiğini vurgulayan Başkan Mustafa Demir, “Belediye olarak halkımızın tüm sorunlarının çözümünde yanlarında olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu kapsamda kaliteli ana arı dağıtımı yaparak arıcılarımıza katkı sağladığımız gibi tarımsal üretimin temelinin eğitim olduğu bilinciyle arıcılık eğitimlerine de ağırlık vermekteyiz. İlimizde ulaşılmadık arıcı bırakmayacak şekilde ilçelerimizde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Ölümleri azaltarak ulusal ve ilimiz ekonomisinde ortaya çıkabilecek ekonomik kayıpları da en aza indirerek arıcılık sektörünün katma değeri yüksek olan ürünler üretmesine katkı sunmak temel ilkelerimizdendir” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap