• Samsun
  • Son Güncelleme 00:30
Buğdayda sürme hastalığı Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Ülkemizde kör, karaduğu veya karamuk gibi adlarla da tanınan sürme, buğday yetiştirilen hemen her bölgede görülen, tedbir alınmadığı taktirde, çevre koşulları ve buğdayın çeşidine göre yaklaşık %70-90 ürün kayıplarına yol açan önemli bir hastalıktır.

Buğday sürmesi enfeksiyonlarında ilk kaynak, kör adı verilen hastalıklı danelerdir. Hasat-harman arasında ezilen bu kör danelerden çıkan sporlar, sağlam danelere ve toprağa bulaşır. Bu bulaşık tohumlar ekildiğinde hastalık yayılır. Sürme hastalığının meydana gelmesinde en önemli faktör toprak sıcaklığı ve nemidir. En uygun toprak sıcaklığı 10- 15C°’dir.

 Görseli Büyükşehir Destek Oldu, Üretim Katlanarak Arttı

Hastalığın Belirtileri:

Sürme hastalığına yakalanan buğday bitkilerinin, başaklar süt olum devresine gelinceye kadar tarlada sağlam bitkilerden ayırt edilmesi çok güçtür. Tarlada hasta bitkiler, sağlamlara nazaran biraz daha kısa, mavimtırak yeşil ve dik dururlar. En pratik teşhis ise danelerin parmak arasında ezilmesi ile olur. Ezilen danelerin içinden siyah veya kahve renkli mantarın sporları çıkar. Bu kör daneler hafif balık kokusuna benzer koku yayarlar.

 Görseli Varroaya karşı mücadele edelim

Mücadelesi

1.Kültürel önlemler: Bu hastalığa karşı en iyi korunma çaresi, dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesidir. Ancak bu, kolay ve süratli çözülememektedir. Bir diğer önlem ise tohumluğun selektör veya triyörlerden geçirilerek temizlenmesidir.

 Görseli Buğday Yetiştiriciliği

2.Kimyasal mücadele: Bu hastalıkla mücadelede en etkin yol, kuru tohum ilaçlamasıdır. Tohumluğun selektörlerde ilaçlanması tercih edilmelidir.

Selektör bulunmayan veya selektör merkezlerinden uzak olan yerlerde ise kolay çevrilen, içi paletli ilaçlama bidonları kullanılmalıdır.

Bu olanaklardan yoksun çiftçilerimizin uyguladığı kürekle karıştırılarak yapılan ilaçlamada ise tohumluğun her tarafı ilaçla kaplanmadığından çoğu kez hastalık görülmektedir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap