SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 00:14
Bordo Bulamacı Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Bordo Bulamacı çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda ve ilkbaharda meyve ağaçlarına uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları,  bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke vb.) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Bordo Bulamacı Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler:

%2’lik Bordo Bulamacı Hazırlamak için; 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş veya 1 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 lt’lik 1 adet 50 plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa(karıştırıcı)gibi malzemelere ihtiyaç vardır.

Bordo Bulamacının Hazırlanması:

50 litrelik bir plastik kovada bir miktar temiz su ile 2 kg. göztaşı iyice eritilerek su ile 50 litreye tamamlanır. Benzer şekilde 2 kg sönmüş kireç veya 1 kg sönmemiş kireç 100 litrelik ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilavesiyle karıştırılarak 50 litreye tamamlanır.

Hazırlamış olduğunuz 50 litrelik göz taşlı su karıştırılmakta olan kireçli suyun içine yavaş yavaş ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan % 2’lik bordo bulamacının yakıcı olup olmadığını kontrol etmek için passız ve parlak bir çivi iple bağlanarak bulamacın içine sarkıtılır ve 5-10 dakika kadar bekletilir.

Çivide pas rengi oluşursa bordo bulamacı yakıcıdır. Bu durumda bulamaca bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir. Bulamaç süzgeçten geçirildikten sonra taze kullanılır. Hemen kullanılmaz ise daha iyi yapışmasını ve muhafazasını sağlamak için 100 litre bordo bulamacına 200 gr şeker ya da 1 litre yağsız süt ilave edilerek 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir.

Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar:

1.Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli göztaşı suyun üzerine eritilmiş su ilave edilir. Aksi takdirde karışım olmaz.

2.Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.

3.Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan yıkama şeklinde ilaçlanır.

4.İlaçlamadan sonra10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir. Göz taşlı suyu kireçli suyun üzerine yavaş yavaş döküp karıştırın. Etmeni bakteri ve fungus olan hastalıklarda etmenin ağaç gövdesine kolaylıkla girebileceği daha çok yara yerleri, çiçek gözleri ve yaprak gözlerinin ilaçlanarak hastalığın ağaca girişini engeller. Bu hastalıkların bulaştıktan sonra tedavisi mümkün değildir.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

 

0 Yorum

Yorum Yap