• Samsun
  • Son Güncelleme 08:25
Bitkilerin soğuklama ihtiyacının önemi Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Bitki türleri, yüksek verim ve kalitede ürün vermek, tomurcuklanma, çiçeklenme, sürgün ve yaprak oluşturmak için belli bir süre belli bir düşük sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç duyulan düşük sıcaklık süresine soğuklama ihtiyacı (vernelizasyon)denir. Bu geçirilen süreye de dormansi dönemi denir.

Soğuklama isteği bitki tür ve çeşidine göre farklılık göstermektedir. Yani yetiştiricilik yapacağımız bitkinin ve çeşidinin soğuklama sürelerin bilinmesi gerekmektedir. Ona göre çeşitler seçilmelidir. Bitkilerin gereksinim duyduğu soğuklama süreleri kışın yaprağını döken ağaçlarda 7.2 ˚C’nin altında geçen sürelerin toplanması ile elde edilir. Yani bitkilerin dinlenme döneminde 0°C-7,2°C arasında geçirdikleri süredir.

 Görseli Yaylada seracılık

Soğuklama ihtiyacını karşılayamayan ağaçlarda bazı anormallikler görülür. Çiçeklenme zamanı gecikir, çiçeklenme dönemi uzar ve düzensiz çiçeklenmeler olur. Ağaç üzerinde irileşmiş meyvelerin yanında, bazı tomurcukların çiçek açtığı dikkati çeker.

Özellikle sürgünlerin ortasındaki tomurcukların uyanmaları gecikir, meyve tutumu azalır.  Tomurcukların uyanması düzensiz ve geç olur, pistiler çoğu zaman kısa kalır, dolayısıyla meyveleri de geç olgunlaşır, yapraklar normalden küçük olur, çiçek tomurcuklarının da çoğu açmaz. Ayrıca; soğuklama gereksiniminin karşılanamadığı ağaçlarda, çiçek tomurcukları henüz açılamadan dökülür, bazı türlerde de çiçek organ taslakları tomurcuk içerisinde ölür.

 Görseli Arı kolonilerinde besin kontrolü ve besleme

Bu gibi sebeplerden dolayı yetiştiricilik yapacağımız çeşidin soğuklama sürelerini ve bölgenin iklim şartlarına uyumluluğunu iyi tespit etmek gerekir. Bu durumların iyi tespit edilmemesi durumunda istediğimiz özellikte ve kalitede ürün yetiştirmede başarılı olamayız.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap