• Samsun
  • Son Güncelleme 13:15
Bağ Küllemesi Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

havalarda her yıl görülür. İlk gelişme döneminde genç yapraklarda hastalık zor fark edilir. Yaprağın alt yüzünde yağ lekesi görünümünde belirir üst yüzünde renk açılması yapar. Yaprak yaşlandıkça parlaklığını kaybeder, kalınlaşır ve gevrekleşir.

İleri dönemde, yaprağın alt ve üst yüzleri kirlibeyaz renkte kül serpilmiş gibi bir görünüm alır. Kenarları kıvrılır normal şeklini kaybeder. Çiçek, sülük ve salkım saplarında da aynı şekilde kirli beyaz ve tozlu bir görünüm oluşur.

Hastalığa erken yakalanan daneler küçük kalır. İrileşebilmiş veya olgunlaşmadan hemen önce yakalanan daneler sapı doğrultusunda çatlar meyve eti ve çekirdeklerinin dışa fırladığı görülür. Çubuklar üzerinde de irili ufaklı ya da tümden kaplama yeşilken siyahımsı, sonbaharın geç dönemlerinde kahverengiye dönen lekeler oluşur.

 Görseli Patates Mildiyosu

Kışı bitkinin kabukları altında ve tomurcukların içinde geçirir. İlkbaharda bitki ile gelişir. 20- 27°C gelişir. Gelişme 35°C'de durur ve 40°C’de 24 saat içinde ölür. Hastalık Ülkemizin hemen her yöresindeki bağlarda görülmekte olan bağ küllemesine ilaçlama yapılmaması halinde %90 lara varan ürün kaybı olabilmektedir.

Mücadele:

Kültürel Önlemler: Bağlarda enfekteli dallar budanarak yakılmalı, havalandırma ve güneşlenme sağlanmalı, toprak işlemesi iyi yapılmalı, bitki artığı ve budanan kabuklar bağdan uzaklaştırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele: Çiçekten önce sürgünler 25-30 cm boya erişince, İkinci ilaçlama: Çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların saçma tanesi iriliğini aldığı zaman. Üçüncü ve diğer ilaçlamalar: İkinci ilaçlamadan sonra, kullanılan ilacın etki süresi, hastalığın gelişme durumu dikkate alınarak yapılmalıdır.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap