• Samsun
  • Son Güncelleme 00:28
Aç kalma riskine karşı arılarınızı besleyiniz Görseli
TARIM

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Arıcılık mevsimi yaklaşırken tüm arılarda ve arıcılarda tatlı bir telaş vardır.

Arılar tıpkı kıştan çıkan evlerde hanımların yaptığı gibi, kovanı havalandırma ve temizleme işlemlerine başlarlar. Artık yeni bir hayat başlayacaktır baharla birlikte. O yüzden her yer temiz olmalı ve sıfırdan hayata merhaba demelidir. Arılarda böyle bir telaş ve coşku var iken arıcılara da düşen çok önemli işler vardır.

Kovanların kışın eksilen besin stoklarını tamamlamak aç kalan kovanlara ek besin sağlamak için şeker şurubu ve gerektiğinde kek ile arıları beslemek zorunludur. Aksi halde arılar gelişmeyeceği gibi bal verimi de düşük olacaktır.

 Görseli 2 milyon 524 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı

Arılarda erken ilkbahar ve geç sonbaharda şurupla besleme yapmak, olmazsa olmazdır. Bu nedenle arıcılarımız bir an önce arı kolonilerinde şurup veya kek ile besleme yapmaya başlamalıdırlar. Şurupla beslemenin amacı ana arının yeni yumurta atmasını teşvik ederek ana bal akımı olan dönemde kovan mevcudunu çoğaltarak hazır tutmaktır. Ancak zaman zaman halkımız arılarda yapılan bu besleme ile arılara bal yaptırıldığını ve bu yüzden balın şekerlendiğini düşünmektedir.

 Görseli Kenevir ipinden geleneksel ürünler üretiyorlar

İlkbahar beslemesinde arıların bal yapması ve bunun da bal olarak hasat edilerek satılması söz konusu değildir. Verilen bu şurup tamamen yavruya dönüşmekte veya arılar tarafından tüketilmektedir. Ayrıca balın şekerlenmesinin şurupla besleme ile de hiçbir ilgisi yoktur.

Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı

0 Yorum

Yorum Yap