• Samsun
  • Son Güncelleme 20:21
Uzmanlar '19 Mayıs Stadyumu'nu' inceledi... İşte çatlakların sebebi Görseli
SPOR

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nda ilk incelemeyi yapan yetkililer, betonarmeler arasındaki ayrışmanın 'Dilatasyon' boşluğundan dolayı kaynaklandığını belirledi. 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük deprem sonrası Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nda zemin kayması olduğu iddia edilmiş ve duvarlarda bazı çatlaklar meydana gelmişti. 

Basın tribününün olduğu betonarme bölümünde yüzeyde açılma ve duvardaki çatlak yetkilileri harekete geçirdi. Sosyal medya ve ulusal basında yer bulan çatlaklar sonrası Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri inceleme başlatmıştı. 

Yapılan ilk inceleme sonrası uzmanların raporuna göre betonarmeler arasında 'Dilatasyon' boşluğunun olmadığını ve bundan sebep 'genişleme' yaşandığını ifade edildi. Yetkililere göre ise bu ayrışmanın ciddi bir durum olmadığı iddia edildi. Konu ile ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapılması bekleniyor.  

Dilatasyon Boşluğu

Farklı ölçeklere sahip binaların ve büyük ölçekli yapıların belli kısımlardan bölünerek ayrı ayrı kullanılmasını sağlayan, hareketlilik sonucu yapıların zarar görmesini engellemek amacıyla bırakılan boşluklardır. Bu hareketlerin en temel sebebi ise sıcaklık farklarından oluşan genleşme hareketleri ve depremlerdir. Oluşturulan yapılar Deprem Yönetmeliğine göre Dilatasyon boşlukları ile bütün olmaktan çıkartılıp ayrı bir yapı olarak inşa edilmelidir. Bu sayede yapının hareketlerden en az seviyede etkilenmesi ve tamamının hasar görmesi engellenmiş olur. 


 

0 Yorum

Yorum Yap