• Samsun
  • Son Güncelleme 21:12
Futbol tarihinin en hızlı topu Görseli
SPOR

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

2022 Dünya Kupası’nın topunu yıllardır olduğu gibi yine Adidas yaptı. Adidas, Adı Al Rihla (Yolculuk) olan topun Dünya Kupası tarihindeki tüm toplardan daha hızlı hareket ettiği öne sürdü.

1970’ten bu yana FIFA ile anlaşması sebebiyle dünya kupası toplarını Adidas üretiyor. 

2022 Dünya Kupası’nın üreticisi de yine Adidas. Topun ismiyse “Al Rihla” yani “Yolculuk”. Topun tasarımında Katar’ın kendine has mimarisinden, ülkenin simgesi olan teknelerden ve Katar bayrağından ilham alındığı ifade ediliyor,

Geçen mart ayında top ilk kez tanıtıldığında Dünya Kupası tarihindeki tüm toplardan daha hızlı hareket ettiği belirtildi. Hatta topu oluşturan 20 panelin sağladığı aerodinamiyle futbolcular daha falsolu vuruşlar yapabilecek.

Adidas Donanım Tasarım Direktörü Franziska Löffelmann “Yeni tasarım, topun havada hareket ederken önemli ölçüde daha yüksek bir hızı korumasını sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Fizik profesörü test etti

ABD’de Lynchburg Üniversitesi’nden fizik profesörü John Eric Goff da meslektaşlarıyla beraber her dört yılda bir yaptığı gibi dünya kupası topunu test etme olanağı buldu ve bulgularını The Conversation’daki makalesinde paylaştı.

Goff’a göre bir futbol maçındaki en önemli anlar top havadayken meydana geliyor. Burada önemli olan da havaya direnç. Bu katsayının artıp topun daha fazla havada kalmasını sağlayan da topun üzerindeki pürüzler. Goff ve ekibi 2010’un topu Jabulani'yi test ettiklerinde sorun tespit etti.

“Meslektaşlarım ve ben bir rüzgar tünelinde topu analiz ettiğimizde, Jabulani’nin genel olarak çok pürüzsüz olduğunu ve dolayısıyla 2006 Teamgeist topundan daha çabuk yavaşladığını gördük.”

Al Rihla’nın bir diğer özelliği de 2022 Dünya Kupası’ndaki ilk kez kullanılan yarı otomatik ofsayt teknolojisine yardımcı olan connected ball teknolojisine sahip olması.

Topun göbeğindeki bir süspansiyon sistemi, 500Hz hassasiyetinde bir sensöre sahip. Bu sensör video hakemlere veri gönderiyor ve ofsayt kararlarının gözden geçirilmesine yardımcı oluyor.

0 Yorum

Yorum Yap