SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 03:13
Paris İklim Anlaşması genel kuruldan geçti Görseli
SİYASET

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.

Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi. Kanun, Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kyoto Protokolü’nün 2020’ de sona ermesi nedeniyle 2015’ te kabul edilen Paris İklim Anlaşması’nı 2016’ da imzalayan Türkiye, kanunun onaylanmasından önce G-20 ve OECD ülkeleri arasında anlaşmaya taraf olmayan tek ülke konumundaydı.

Anlaşmayı 197 ülke ve özerk yönetim imzalarken, 191 ülke onay sürecini tamamlamış, Türkiye bazı çekincelerden dolayı anlaşmayı onay sürecine almamıştı.

Paris İklim Anlaşması neleri içeriyor?

Paris İklim Anlaşması, temelde küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutularak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülmesini amaçlıyor.

Özellikle insan faaliyetleriyle ortaya çıkan sera gazlarının azaltılması önemli bir rol oynuyor.

Dünya genelinde karbon salınımın 2030'a kadar yüzde 50 azaltılması, 2050'ye kadar ise sıfırlanması hedefler arasında.

Yenilenebilir enerjinin ve buna yönelik projelerin artırılması; fosil yakıt kullanımının azaltılması hatta bitirilmesi ise küresel ısınmanın yavaşlatılması için oldukça önemli.

Anlaşma dâhilinde taraf olan her ülke küresel ısınmayı azaltmak için üstlendiği katkıyı belirleyip planlayacak ve atılan adımları düzenli olarak raporlayacak. Belirlenen hedeflere göre Türkiye, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 15 ile 17 oranında azaltmalı. Türkiye, eğer belirtilen hedefleri karşılayamaz ve tedbirleri alamazsa yüklü miktarda bir vergi yükümlülüğünün altına girmiş olacak!
Bilim insanları Türkiye’nin yükümlülükleri yerine getirmesi durumunda, enerjideki dış bağımlılığını büyük oranda azaltacak ve ekonomik anlamda da rahatlayacak.

 

0 Yorum

Yorum Yap