• Samsun
  • Son Güncelleme 12:02
Yeşilırmak'ta eşsiz güzellik Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’un Yeşilırmak Deltası’ndaki Simenit Gölü ile Akgöl, eşsiz manzara keyfi sunuyor.

Terme ilçesinin denize komşu Gölyazı mahallesinde eski koyların önlerinin kıyı okları tarafından kapatılmasıyla oluşan ve doğal kanallarla birbirine bağlanan Simenit Gölü ile Akgöl doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

gün batımı

Drenaj kanallarının açılması ve taşınan alüvyal malzemelerin sulak alanları daraltmasıyla ikiye bölünen göllerde toplam bin 900 hektar genişliğinde sulak alan ile 200 hektar büyüklüğünde sazlık ve bataklıklar bulunuyor. 

gün batımı

İlçeye 20 km uzaklıktaki göllerden Simenit, yaban hayatı için Türkiye’nin önemli konaklama ve barınma sahaları arasında gösteriliyor. Denizden kumul tepelerinin ayırdığı gölün kıyıya yakın kısımlarında bataklıklar oluşurken, orta kısımlarında ise derinlik 5 metreye ulaşıyor. Üzeri ağaçlarla kaplı ‘Kızlar Adası’na ev sahipliği yapan Simenit’in doğu kısmında sular altında batık şehir olduğu rivayet ediliyor. Ancak gerçeğin ortaya çıkabilmesi için gölün kalın balçık tabakasından temizlenmesi gerekiyor.

gün batımı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’nün koruma altına aldığı 3 bin 355 hektarlık yaban hayatı geliştirme sahasında,  Balaban, Gece Balıkçılı, Alaca Balıkçıl, Saz Delicesi, Uzunbacak ve Irmak Bülbülü, Delta, Yeşilbaş, Yağmurcun, Elmabaş, Patka ve Kılkuyruk türü kuşlar yaşıyor. Bölgede balıkçılık da yapılırken, sazlıkların yüzde 25’ini kesen köylüler ekonomik gelir elde ediyor.

gün batımı

Güneşin battığı sırada ortaya çıkan muhteşem göl manzarasını izlemek ve fotoğraflamak isteyen yerli turistler, Simenit ve Akgöl’e akın ediyor.

0 Yorum

Yorum Yap