• Samsun
  • Son Güncelleme 12:43
Yasaklara uymayan balıkçılara 400 bin TL ceza Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından 2021- 2022 yılı av sezonunda balık hali, balıkçı barınakları, yol güzergâhları ve perakende satış yerlerinde yapılan denetimlerde yasaklara uymadığı belirlenen 75 kişi veya kuruluşa 400 bin TL İdari para cezası uygulandı.
 

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 1 Eylül’de başlayan denizlerde av sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Samsun’un genelinde yoğun olarak hamsi ve çaça balığı avcılığı yapıldığını belirten Sağlam, “Avlanan hamsinin bir kısmı ile çaça balığının tamamı balık unu ve balık yağı fabrikalarında işlenmektedir. İlimizde bu amaçla kurulmuş olan 3 adet balık unu ve balık yağı fabrikası mevcuttur. Mevsimine göre avcılığı yapılan ve ticari değeri olan balıklar insan tüketimine sunularak ülke ekonomisi ve insanımızın beslenmesine önemli katkılar sağlamaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“Bu yıl, medyaya da yansıdığı üzere; sezon açılışı ile birlikte tezgâhlar Palamut balığı ile şenlendi. Palamut geçen sene çok azdı. Bu sene ise bu balık türünde bolluk var. Geçen yıl Palamut balığı az iken bu yıl Palamut açısından çok bereketli bir yıl geçiyor ve haliyle Hamsi ve İstavritte azalma da malum bu durumdan kaynaklı. Palamut balığının bol olması, her kesimden insanı sevindirdiği gibi besin değeri de oldukça yüksek olan bir balıktır.”

Doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için koruma ve kullanma dengesinin mutlaka gözetilmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, “Balıkçılarımızın özellikle küçük balıkları avlamaktan ve satmaktan kaçınmaları gerekmekte olup kurallara uymayan balıkçıların takibi ve getirilen düzenlemelere uygun avlanmanın temini için İl Müdürlüğümüzün ilgili birimleri tüm imkânlar seferber edilerek denetimlere devam etmektedir. Bunun için her türlü teknik ve altyapı önlemler de alınmış durumdadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



“İl Müdürlüğünün dışında Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de denizlerde kendi denetimlerini gerçekleştirmektedir. Yeni su ürünleri kanun değişikliği ile bundan böyle el konulan küçük boydaki balıklar perakende ve toptan olarak piyasaya arz edilmemektedir,  Küçük boyda el konulan su ürünleri yem fabrikalarına satılmakta veya hayır kurumlarına bağışlanmaktadır. Getirilen yeni düzenlemeler sonucu idari yaptırımlar ağırlaştırılmıştır. Örneğin geçmişte 1.635 lira ile 5 bin TL arasında değişen cezalar, yeni değişiklikle birlikte 5 bin ile 50 bin TL arasına çıkartılmıştır.”



Sağlam, 2021- 2022 yılı av sezonun da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince balık hali, balıkçı barınakları, yol güzergâhları ve perakende satış yerlerinde olmak üzere toplam 2 bin 645 adet Su Ürünleri Denetimi yapıldığını dile getiren Sağlam, “Bu denetimler sonucu 75 kişi veya kuruluşa  ihlalleri nedeniyle takribi 400 bin TL İdari para cezası uygulanmıştır. Balıkçılarımızın bu tür yaptırımlara maruz kalmaması için dikkatli olmalarını hatırlatır, bol bereketli bir sezon dilerim" dedi.

 

0 Yorum

Yorum Yap