• Samsun
  • Son Güncelleme 20:57
Yağmur suları için ‘Su hasadı’ önerisi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Yağmur suları için ‘su hasadı’ önerisinde bulunan Prof. Dr. Yusuf Demir, bu konunun önemine değindi. Prof.Dr. Demir, “Yağmur suları toplanıp depolanarak sulama amaçlı, içilebilir olmayan kullanım ve tüm ev ihtiyaçları için kullanılabilir” dedi.

Yağmur suları için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Prof. Dr. Yusuf Demir’den öneri. Su hasadı ve suyun doğru kullanımını anlatan Prof.Dr. Demir uyarılarda bulundu.


‘Küresel iklimin etkisini daha sık görüyoruz’

Prof.Dr. Yusuf Demir, son yıllarda yaşanan süreç ve küresel iklim değişiminin Türkiye’yi de yakından etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Prof.Dr. Demir, “Dünyada giderek artan ısınma ve buna bağlı iklim olayları sıklığını ve etkisini artırmaktadır. Ülkemizde de son 15-20 yıl içerisinde küresel iklimin etkisini daha sık ve yaygın görmeye başladık.

Son birkaç aydır yaşanan yangınlar, hortum ve fırtınalar ve en son yaşadığımız sel felaketi bu sürecin direk veya dolaylı yansımalarıdır” şeklinde konuştu.

yağmur suları


‘Güneyden kuzeye doğru etkili kuraklık’

Prof.Dr. Demir, Türkiye’nin bir kısmında ani ve şiddetli yağışlar yaşanırken bir kısmında ise uzun bir kuraklık süreci yaşandığını söyledi.

“Ülkemiz hızla güneyden kuzeye doğru etkili olan bir kuraklık sürecini birkaç yıldır yaşamakta” diyen Prof.Dr. Demir şunları söyledi:

Mevcut veriler artarak devam edeceği endişesini oluşturmaktadır. Bir bölgeye bir yılda düşecek yağışın yarısının bir günde düşmesi de, hem yağış sonrası yaşanan felaketler açısından hem de yıl içerisindeki yağış dağılımı açısından tehlike oluşturuyor.

Geriye kalan 364 günde bir günde düşecek yağışa eşdeğer yağışın düşme olasılığı beraberinde su kıtlığı ve kuraklık riskini de akla getirmektedir.”


‘Mevcut su varlığımızı doğru planlamalıyız’
 

Prof.Dr. Demir, ülke olarak 83 milyonun artık elini değil, vücudunu taşın altına koyma zamanının gelip geçtiğini dile getirdi.

“Suyu doğru kullanmanın birinci yolu, mevcut su varlığımızı ve yönetimini doğru planlamadan geçmektedir” diyen Prof.Dr. Demir, “İkinci yolu ise mevcut suyumuza ilave su hasadı çalışmalarını geliştirmek ve yaygınlaştırmaktan geçmektedir” ifadelerini kullandı.



‘Çevre dostu bir sistem’

 

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Prof. Dr. Yusuf Demir şöyle devam etti:

“Su hasadının en önemli hedefi, tarımsal üretimde sürdürülebilir ve çevre dostu bir sistem ortaya koymak. Su hasadı; toprak erozyonu kontrolünün yanı sıra, kırsal ve kurak alanlara içme suyu ve tarımsal üretim için yeterli su sağlamaktadır.

Su hasadının başlıca üstünlükleri, basit, ucuz, yenilenebilir, etkili ve adapte edilebilir olmasıdır. Su hasadı dediğimizde genelde yağmur suyunun değerlendirilmesi anlaşılmaktadır.

Yağmur suları hasadı

Su hasadı çalışmalarının en önemlilerinden biri yağmur suları hasadı. Yağmur suyu toplama sistemleri, bir yağmur fıçısında yağmur toplamak kadar basit.

Ya da tüm hane talebinizi karşılamak için yağmur suyunu büyük sarnıçlara toplamak gerekir.

Yağmur sularını bir şehir içi sulamasını yapabilmek için yeraltına yapılan depolarda depolamak veya yeraltı barajlarında suyu depolayarak tarımda kullanabilmek kadar ayrıntılı olabilir.

Yağmur suyu toplama sistemleri tüm evinizi veya peyzaj ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde yapılandırılabilir. Yağmur suyunun kullanılabileceği temel olarak üç alan vardır, sulama kullanımı, iç mekan, içilebilir olmayan kullanım ve tüm ev, içilebilir kullanımdır.



‘Su kıtlığı kapımızda’

Her geçen gün kişi başına düşen suyumuz azalmakta, doğa ve çevreye verdiğimiz zararlarla suyun hidrolojik döngüsü değişmekte.

Su kıtlığı ve kuraklık kapımıza dayanmaktadır. Bu nedenle suyumuzun kıymetini bilmek, sürdürülebilir hale getirerek gelecek nesillere taşımak önemlidir.”


 

0 Yorum

Yorum Yap