SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:59
Türkiye’de değerli taş kesimi yapan 3 kadından birisi Görseli
SAMSUN

Samsun’un Ayvacık ilçesinde yaşayan elmas derecelendirme ve süs taşı uzmanı Hacer Üstündağ’ın, keserek şekil verdiği değerli taşlar, Türkiye’nin dört bir yanına gönderilerek mücevhere dönüştürülüyor. Üstündağ, bu işi yapan Türkiye'deki 3 kadından biri.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Ayvacık ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Hacer Üstündağ (39) 1.5 yıl önce değerli ve yarı değerli taşlarla ilgilenen ağabeyinden etkilenip kendisi de bu konuda eğitim almaya karar verdi. 9 Eylül Üniversitesi Gemoloji Akademisi’nden değerli ve yarı değerli taş derecelendirme ve kesimi eğitimi aldı. Ardından da değerli ve yarı değerli taşları kesimi işine başladı. Ağabeyinin özel olarak ürettiği cihazla evinini bir köşesinde kurduğu atölyede Türkiye’nin dört bir yanından kendisine gönderilen taşların kesimini yapan Üstündağ, bu sayede evinin geçimine de katkı sağlıyor.

Hacer Üstündağ, evinin bir köşesine atölye kurdu.
"Türkiye'de Bu İşi Yapan 3 Kadından Birisiyim"
Üstündağ, pırlanta, zümrüt, yakut, safir, tanzanit, zultanik, akuamarin, kuvars, kalsedon, akik gibi birçok değerli ve yarı değerli taşı kullanılacak mücevherine şekli ve boyutuna göre kesiyor.  Türkiye’de bu mesleği yapan 3 kadından birisi olduğunu söyleyen Üstündağ, “Her taşın kendine göre bir zorluğu var. Taşın kesimle ilgili durumu ve karat ağırlığı üzerinden bir kesim bedeli oluyor. Kesim işi tamamıyla bir sanattır. Kesim belirlenen açılara göre, nokta birleşmeleri esas alınarak ince işçilik ile yapılır.

El emeği ile taşlara hayat veriyor
Ham haldeki taş bu kesimle açılarla, ölçülerle maksimum parlaklık seviyesine ulaşır. Bir taşın kesimi 4 saati bulabilir. Sanatsal bir iş olduğu için çok zordur. Açılarla yapılan bir iş olduğu için herkesin yapabileceği bir iş değildir. Tamamen el emeği ile incelte incelte o taşa şekil veriyorum. En güzel parlaklığı vermek ve en güzel kesimi yapmak çok önemlidir. Kesim sonrasında elmas tozu ile taşları parlatıyorum. Ayrıca taşın kesim işlemi sırasında çatlama ve kırılma riskleri de var. Bu nedenle sertlik derecesi yüksek olan bazı taşları herkes kesmek istemez ama ben o taşların da kesimini yapıyorum” dedi.

Bir taşın kesimi 4 saat sürüyor
Yurt Dışına Da Gönderiyor
Üstündağ, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışındaki ülkelere de kestiği değerli taşların gönderildiğini söyleyerek “Kestiğim taşın gerçekten istediğim modele gelmesi bunu başarmak bana çok mutluluk veriyor. Artık para kazanıyorsun emeğinin karşılığını alıyorsun, yaptığın iş nedeniyle takdirde alıyorsun bunlar çok güzel duygular. Ben ev hanımıydım daha önce hiçbir iş tecrübem yokken şimdi bu işi yapıyorum. Kestiğim taşlar mücevhere dönüştürülüyor. Bende taşı keserken düşünüyorum. Acaba bu taşı kim takacak diye merak da ediyorum” şeklinde konuştu.

Yaptığı taşları yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderiyor.

0 Yorum

Yorum Yap