SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 04:01
Türk somonu için 2023 yılı hedefi: 500 milyon dolar ihracat Görseli
SAMSUN

Türk somonu üretiminin artırılması için Samsun ve Sinop bölgesinde harekete geçildi. Yeni kurulacak tesislerle birlikte Türkiye’de 2023 yılında 100 bin ton Türk somonu üretimi ve 500 milyon dolar ihraç yapılması hedefleniyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Türk somonu için Samsun, Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak ümit veren açıklamalarda bulundu.
 

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre kentte 2020 yılında balık çiftliklerinde 12 bin 500 ton su ürünü üretimi yapıldı. Samsun ve bölgede özellikle Türk Somonu (Büyük alabalık) üretiminin artırılması için çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Samsun, Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, yeni kurulacak tesislerle birlikte 2023 yılında 100 bin ton ‘Türk Somonu’ üretimi ve 500 milyon Dolar ihraç yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Samsun, Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, 'Türk somunun' dünya markası olacak bir balık olduğunu söyledi.

‘2008 yılında başladık’

 

Norveç’ten yapılan somon ithalatının 2008 yılında yüksek rakamlara ulaşması üzerine çalışma başlatmaya karar verdiklerini dile getiren Parlak, “Buna biz bu kadar para vermeyelim. Türkiye’de de bunun üretelim diyerek 2008 yılında Amerika’dan getirdiğimiz yumurtalarla ilk defa Samsun’da başladı bu iş.

O zamanlar bunun adı büyük alabalıktı. 2020 yılında bakanlık tarafından ‘Türk Somonu’ ismi verildi. Uzun yıllar bu balığın üretimini ben yaptım. Sonra Doğu Karadeniz’deki arkadaşlarımız bu balığın Japonya’ya ihracatını başlattılar. Şuanda bu balık Türkiye’den Rusya ve 16 ülkeye gönderiliyor. Türk somonu artık hızla büyüyen bir sektör oldu” diye konuşu.

 

Türk somonu ihracatında hedef 1 milyar dolar

Parlak, ‘Türk Somonu’ üretiminin 2030 yılında yıllık 200 bin ton üretim ve 1 milyon Dolar ihracat hedefi olduğunu dile getirerek “2030 yılında aynı zamanda bir dünya markası olacak hedefimiz bu. Niye böyle iddialı konuşuyoruz; Çünkü Karadeniz ‘Türk Somonu’ için çok önemli bir yer.

Karadeniz’in özelliklerinden dolayı Türk somonu Norveç somonundan daha lezzetli. Çünkü Karadeniz’in tuzluluğu diğerlerine göre daha az ve plankton diğer denizlere göre daha fazla. Çünkü Karadeniz Bölgesi çok yağış alan bir yer. Bizim verdiğimiz yemin dışında balık planktonlarla da besleniyor”  şeklinde konuştu. 
 

’46 yeni tesis 2 yıl içinde tamamlanacak’

Türk somonunun hem tatlı suda hem tuzlu suda yaşayan bir balık olduğunu dile getirerek “Önümüzdeki süreçte Samsun ve Sinop’ta sadece Türk somonu ile ilgili 46 tesis yaklaşık 50 bin ton civarında bir kapasite 2 yıl içerisinde tamamlanacak. Bölgemizin ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak.

Önümüzdeki 2 yıl içerisinde Samsun ve Sinop’taki toplam yatırım tutarımız 100 milyon doların üzerinde. Türkiye’nin bütün büyük firmaları artık burada bu iş için balık üretmeye, balık işlemeye birçok tesis kuruluyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Samsun ve Sinop’tan 2023 yılı üretiminden 300 milyon Dolar civarında bir beklentimiz var. İstihdama gelince yeni kurulacak olan tesislerle beraber bin 500 civarında istihdam olacaktır.

Samsun dışında diğer illerle birlikte Türk somonun istihdamı 2 bin 500 kişidir. Türk somonu projesi aynı zamanda sosyal projedir. Türkiye’nin en az 22 ilini ilgilendirmektedir. Bu balık ihraç balığı, dünya markası olacak çevre dostu bir balık.”
 

0 Yorum

Yorum Yap