SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:15
Tıbbi sülük yetiştiriciliğine rağbet arttı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Tıbbi sülük üretim tesisinde incelemelerde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarıyla ülkemizin sayılı tıbbi sülük kaynaklarından birisi” dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kentte yapılan tıbbi sülük üretimi ile ilgili bilgi verdi. Tıbbi sülük üretim tesisinde incelemelerde bulunan Sağlam, uluslararası sözleşmeler gereği doğadan toplanan tıbbi sülük ihracatına kota konulduğunu söyleyerek “Ülkemizden toplam 2 ton sülük ihracatına izin veriliyor, bu bağlamda Samsun, ülkemiz tıbbi sülük ihracat kotasının yaklaşık yüzde 62’lik kısmına sahip.



Samsun Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarıyla ülkemizin sayılı Tıbbi Sülük kaynaklarından biri olup Kızılırmak Deltası RAMSAR alanı olarak koruma altına alınmıştır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Buradaki Tıbbi Sülük popülasyonunun sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için,  Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve Isparta Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüyle birlikte yürüttüğümüz Kızılırmak Deltası Tıbbi Sülük Popülasyonu Miktarı ve Yıllık Avlanabilir Kotasının Belirlenmesi Projesi’nin saha çalışmaları tamamlanmıştır.

Bu aşamadan sonra, yani Kızılırmak Deltasındaki Tıbbi sülük kotasının belirlenmesini müteakip, Yeşilırmak Deltasında da aynı çalışmanın yapılmasını planlamaktayız. Emeği geçen hocalarımıza ve Projenin Samsun ayağını yürüten personelimize teşekkür ediyorum.”

Sağlam, Samsun’da bulunan sülük toplama alanlarında ‘Hirudo verbana’ türünün yaşadığını, bu türün ruhsat tezkeresi verilen avcılar tarafından toplanarak, ihracat izni almış firmalar vasıtası ile belirlenen kota dahilinde yurt dışına ihraç edildiğini belirterek, ”Tıbbi sülük ihracatında kota olması nedeniyle, ülke genelinde avcılık yolu ile elde edilen toplam 2 ton sülük ihraç edilebilmektedir.

Yurtdışında özellikle Almanya gibi ülkelerde tıbbi sülükle tedavi yöntemleri revaçta olup bu yönde bir talebin olması nedeniyle de tıbbi sülük ihracatının artırılabilmesi için bu türün yetiştiriciliği her geçen gün daha büyük önem arz etmektedir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:


“Yetiştiricilik tesislerinin artmasıyla sülük ihracatında da artış sağlanacak. İlimiz Terme ilçesinde halihazırda kurulu 1 adet 22.000 adet/ yıl kapasiteli tıbbi sülük tesisinin mevcut. Bu tesise ilave olarak ziyaret ettiğimiz kurulum aşamasındaki tesis de 1.500.000 adet/ yıl (1500 kg/yıl) Tıbbi Sülük kapasitesine sahip olacak.”

 

0 Yorum

Yorum Yap