• Samsun
  • Son Güncelleme 01:20
Tıbbi sülük gelir kapısı oldu Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Doğadan toplanan tıbbi sülüklerin ticaretinde dünyada belirleyici bir konumda olan Türkiye’de ihracatı yapılan 2 tonluk sülük miktarının yüzde 62‘lik kısmı Samsun’dan karşılanıyor. ‘Hirudo verbana’ türü tıbbi sülükler Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları’ndan toplanarak bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Türkiye doğadan toplanan tıbbi sülüklerin ticaretinde dünyada belirleyici bir ülke konumunda bulunuyor. Dünya sülük ticaretinin yaklaşık yüzde 80’lik bölümü Türkiye’den karşılanıyor. Henüz tahrip olmamış birçok sulak alanın varlığı tıbbi sülük popülasyonlarının yaşamını sürdürmesine olanak sağlıyor. Sülük toplayıcılığı aynı zamanda yöre halkı için de önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
Samsun’un ise Türkiye’nin ihracatı yapılan 2 tonluk sülük miktarının yüzde 62‘lik kısmını karşılıyor.


‘Doğadan toplanıyor’

Sülük üretimi ve ihracatı ile ilgili bilgi veren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da ‘Hirudo verbana’ türünü tıbbi sülüğün doğadan toplandığını belirterek “İlimiz sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları Türkiye’de tıbbi sülük popülasyonlarının en güçlü olduğu sulak alan kompleksi durumundadır. Uluslararası sözleşmeler gereği doğadan toplanan tıbbi sülük ihracatına kota konulmuş olup yılı için ülkemizden toplam ton sülük ihracatına izin verilmektedir. Bu bağlamda ihracatı yapılan tonluk sülük miktarının yüzde 62‘lik kısmı ilimizdeki avlak sahalarından toplanarak ihracat izni alan firmalar vasıtasıyla yurt dışına gönderilmektedir” dedi.


Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam

‘Saha çalışması yapıldı’

Sağlam,  Kızılırmak Deltası’nın RAMSAR sözleşmesi kapsamında koruma altında olduğunu söyleyerek “Kızılırmak Deltası’ndaki tıbbi sülük popülasyonun sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için Bakanlığımız; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen ve yürütücülüğü Isparta Eğridir Su ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz Kızılırmak Deltası Tıbbi Sülük Popülasyonu miktarı yıllık avlanabilir kotasının belirlenmesi projesinin saha çalışmaları tamamlanmıştır. Kızılırmak Deltası’ndaki tıbbi sülük kotasının belirlenmesine müteakip, Yeşilırmak Deltasında da aynı çalışmanın yapılması planlanmaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Sülük toplayıcılığından gelir elde ediliyor’

“Kızılırmak Deltası’ndaki tıbbi sülük stoklarının hesaplanmasına dönük araştırma projesi netliğindeki bu çalışma ile ilimizdeki deltalarındaki sülüklerin avlanmasına yönelik avcılık kota sınırlaması ile zaman ve boy yasağı uygulamaları gündeme alınacaktır. Böylece nesli azalmakta olan tıbbi sülük popülasyonlarının yaşamını sürdürmesi ve yöre halkının sülük toplayıcılığından süreklilik arz eden gelir elde etmesi sağlanacaktır. Mevcut potansiyelin ortaya konmasından sonra sülüklerin doğrudan yurt dışına ihraç edilmesinden ziyade müdürlüğümüz koordinasyonunda yerelde katma değer oluşturacak ve sülüklerden ilaç ve kozmetik ürün elde edilmesine yönelik ticari yatırımlar gündeme alınacaktır.”



‘2 ton sülük ihraç ediliyor’

Sağlam, sülüklerin, ruhsat tezkeresi verilen avcılar tarafından toplandığını, ihracat izni almış firmalar vasıtası ile belirlenen kota dahilinde yurt dışına ihraç edildiğini dile getirerek “Ayrıca yurt içinde özellikle sülükle tedavi konusunda uzmanlaşmış tıp merkezlerinin ihtiyacı da karşılanmaktadır. Tıbbi sülük ihracatında kota olması nedeni ile ülke genelinde avcılık yolu ile elde edilen toplam 2 ton sülük ihraç edilmektedir. Yurtdışında özellikle Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde tıbbi sülük ile tedavi yöntemleri revaçtadır. Tıbbi sülük ihracatının artırılabilmesi için bu türün yetiştiriciliği de önem arz etmektedir. Yetiştiricilik tesislerinin artması sülük ihracatında artış sağlayacaktır” şeklinde konuştu.


Tıbbi sülük üretim tesisleri ile ilgili bilgi veren Sağlam, “Terme ilçesinde kurulu yıllık 22 bin adet kapasiteli tıbbi sülük yetiştiricilik tesisi ile yine Terme ilçesinde yıllık 1 milyon 500 bin adet kapasiteli tıbbi sülük yetiştiricilik tesisi kuruluş işlemlerini tamamlayarak üretim aşamasına geçmiş bulunmaktadır. Bundan başka yine Kavak ilçemizde yıllık 250 bin adet kapasiteli bir tesis bakanlığımız dan ön izin almış olup kurulum işlemleri devam etmektedir.

Yine bunların yanında ilimiz Ondokuzmayıs ilçesinde 1 yerel firma ile Bafra ilçemizde 2 yerel firma av sezonu içerisinde yöre sülük toplayıcılarının toplamış oldukları sülükleri uygun ortamlarda barındırarak ülkemizin değişik şehirlerine de sülükle tedavi konusunda uzman kişilere ve talep edilen bölgelere sevk etmektedirler. Bu yolla da birçok vatandaşımız geçimini bu işlerden sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

 

0 Yorum

Yorum Yap