• Samsun
  • Son Güncelleme 17:47
Subaşı'nda Tarih Yeniden Gün Yüzüne Çıkıyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

 

Tarih Yeniden Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Samsun’un Subaşı Meydanı’nda tarih yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Bir yandan Mekanik Katlı Otopark ile trafik sorununa çözüm getiren Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Abdülhamit’in şahsi parasıyla yaptırdığı ancak günümüze sadece fotoğrafları kalan Hamidiye Çeşmesini de aslına uygun inşa ederek kenti tarih ile buluşturuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsun’un simgesi olan bu meydanı hem tarihi kimliğine kavuşturuyoruz hem de tamamen yazılımı Türk mühendislere ait olan otoparkı hizmete alıyoruz. Yok olan bir tarihi burada yeniden gün yüzüne çıkarmanın büyük heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Samsun'da Sultan 2'nci Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ve zaman içerisinde yok olan tarihi 8 kurnalı Hamidiye Çeşmesi, Subaşı Meydanı’nda yeniden hayat bulacak. Samsun’un kültürel değerlerinden biri olan Subaşı Meydanı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma ile tarihi dokusuna yeniden kavuşturuluyor. Yeraltı Mekanik Otoparkı ve Subaşı Meydan Düzenlemesi Projesi ile bölgedeki otopark sorununa neşter vurulurken, aynı zamanda da tarihi değerlere de sahip çıkılıyor.

Subaşı Meydanı'na Sultan 2. Abdülhamid Han’ın kendi şahsi parasıyla 1891-92 yılında yaptırılan ve çeşitli nedenlerle günümüze ulaşamayan 534 metrekarelik 8 kurnalı tarihi Hamidiye Çeşmesi, arşivdeki fotoğraflardan istifade edilerek Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyon çalışmasıyla aslına uygun yeniden yapılacak.

Samsun’a yeni bir meydan kazandırmak adına çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi Hamidiye Çeşmesinin yanı sıra Tarihi Sa’di Mescidini de Subaşı’nda yaşatacak. Tamamlanan 2 katlı 147 araç kapasiteli mekanik otopark açılış için gün sayıyor. İnşaatın tamamlandığı otoparkta teknik çalışmalar sürüyor. Tamamen otonom bir sistem ve enerji verimliliği yüksek yazılımla hizmet verecek otoparkta, bir aracın getirilme süresi 3 ile 5 dakika arasında olacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, projenin sona yaklaştığını ifade ederek, “Burada çok elverişsiz bir doku vardı. Samsun’un en önemli meydanı olan Subaşı’na yakışmayan bir görüntü söz konusuydu. Bölge de otopark problemini çözmek ve bölgeyi tarihi kimliğine kavuşturmak için bu projeyi uygulamaya koyduk. Proje kapsamında inşa edilen 147 araç kapasiteli mekanik otopark inşaatı tamamlandı” ifadesini kullandı.

Başkan Demir meydana aynı zamanda bir mescit ve çeşme de yapılacağını vurgulayarak şunları söyledi:

“Bu meydan da 2. Abdülhamit Han’ın yaptırdığı çeşme de aslına uygun yeniden inşa edilecek. Aynı zamanda camimizi de yeniden inşa edeceğiz. Şehrin simgesi olan bu meydanı hem tarihi kimliğine kavuşturuyoruz hem de tamamen yazılımı Türk mühendislere ait olan otoparkı Samsunluların hizmetine sunuyoruz. Yok olan bir tarihi burada yeniden gün yüzüne çıkarmanın büyük heyecanını yaşıyoruz.”

0 Yorum

Yorum Yap