• Samsun
  • Son Güncelleme 14:12
Subasar Ormanları’nda fantastik kış manzarası Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Subasar Ormanları kış aylarında muhteşem manzarasıyla ziyaretçileri büyülüyor.

Kızılırmak Deltasında bulunan Galeriç ormanı, Ülkemizdeki nadir subasar ormanlardan birisi. Biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin olan ormanda 35 ötücü kuş türü kuluçkaya yatmakta. Bu bölgenin yaban hayat açısından en ilginç olan ise ilkbaharda tabanı tamamen suyla kaplanan yaprak döker ormanlarıdır.

Kızılırmak Deltası

Türkiye’de ender rastlanan doğa harikası longozlarından Galeriç Subasar Ormanları, ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunuyor.

Kış mevsimindeki fantastik görünümüyle ziyaretçileri etkisi altına alan ormanlar, ilkbaharda ise yaprakların suyun yüzeyine dökülmesiyle sarı su papatyası tarlasına dönüşüyor. 

Zengin biyolojik çeşitliliğiyle yaban hayatı açısından ülkenin önemli sulak alanlarının başında gelen Samsun’un 19 Mayıs İlçesi’ndeki Kızılırmak Deltası Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyadaki 35 kritik bölgeden biri kabul ediliyor.

Subasar ormanları büyülüyor

Türkiye’nin ilk ve tek doğal miras alanı olmaya hazırlanan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre projeleriyle turizme kazandırılıyor.

Kızılırmak Deltası

Eşsiz gün doğumu ve gün batımı manzarasıyla hayran bırakan Kızılırmak Deltası, doğal güzellikleri, sazlıkları ve gölleriyle büyülüyor. Türkiye’de bütünlüğünü koruyabilen az sayıdaki doğal miras kabul edilen 20 bin hektarlık longoz, zengin florası ve habitatlarıyla 35 ötücü kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Ülkede sadece Samsun-Kızılırmak, Kırklareli-İğneada, Sakarya-Acarlar ve Sinop-Sarıkum’da nadir olarak görülen ekolojik sistem, ilkbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkıp, diğer zamanlarda ise kayboluyor.

Yüzen ağaçları, suyu kaplayan sarı su papatyaları, canlıların hareketleri, kuşların ritüelleri ve fantastik ortamıyla tropikal ormanlara benzeyen su basar ormanları, kış aylarında da ayrı güzellik yaşıyor. Fauna ve flora bakımından ayrı özelliğe sahip alan, sık sık macera tutkunları, doğa fotoğrafçıları ve vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor.

0 Yorum

Yorum Yap