• Samsun
  • Son Güncelleme 02:11

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki Sanal Devriye Polisleri siber güvenlik için 7 gün 24 saat esasına göre aralıksız görev yapıyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü suç ve suçlularla mücadeleyi her alanda olduğu gibi sanal ortamda da sürdürmeye devam ediyor. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı siber polisler, vatandaşların internetten yaptıkları işlemler nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.

Sanal Devriye Polisleri,  siber güvenlik için çalışmalarını sürdürürken bir yandan da SİBERAY projesi ile vatandaşlar interneti ve teknolojiyi güvenli şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla bilgilendiriliyor.

www.samsunsehirgazetesi.com ekibi, Sanal Devriye Polislerinin görev yaptıkları birime giderek yapılan çalışmalarla ilgili yerinde bilgi aldı.


Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Büro Amiri Oğuz Buğra Kılıç, Sanal Devriye Polislerinin görevlerini anlattı


‘Pandemi döneminde internet kullanımı arttı’

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde Büro Amiri olarak görev yapan Oğuz Buğra Kılıç, “Pandemi süreci 1 Aralık 2019’da başladı ülkemizde de 11 Mart 2020’de Kovid-19 vakaları görülmeye başladı. Bu süreçte insanların evlere kapanmasıyla birlikte internet kullanımı çok daha fazla arttı. Ülkemizde normalde 60 milyona yakın insan internet kullanıyor ve günde 7 saati internette geçiriyorlar bunun da 3,5 saatinde sosyal medya kullanıyorlar. Pandemi sürecinden sonra tabi bu oranlar arttı. İnternet kullanımının artması interneti kötü amaçlar kullananlar için bir fırsat oldu. Buna paralel olarak siber suçlar da arttı. İstatistiklere de bu yansıdı” diye konuştu.

‘Sanal devriye polisleri suçlulara göz açtırmıyor’
 

Sanal Devriye Polislerinin çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kılıç, “İnternet kullanımındaki artış siber dünyamıza da yansıyor. Birçok sosyal medya paylaşımında hem olumlu hem olumsuz durumlar görebiliyoruz. Algı operasyonu yapılması veya suç unsuru oluşturan farklı diğer konuları görebiliyoruz. Sanal devriyelerimiz 7 gün 24 saat esasına göre internet dünyasını sürekli takip ediyor. İnternet dünyasında rastladığımız olumsuz durumları tespit edip ilgili birimlere aktarıyoruz. 

Anlık, güncel olarak suç teşkil eden durum hemen belirlenip ilgili birime, ilgili kente anında gereği için bildiriliyor. İnternet üzerinden suç teşkil eden her konuya bakıp, takip ediyoruz.  Maalesef ülke gündemindeki konularla ilgili kirli bilgi çabuk yayılabiliyor. Hem manipüle etmek, hem kirli bilgi yaymak, hem de bunları kullanarak yanlış bilgi vermeye çalışan ve suç teşkil eden paylaşımları yapanları sürekli takip edip, anında hızlı bir şekilde tespit edip ilgili birimlere gereğinin yapılması için bildiriyoruz.

Sanal devriye ekibimiz alanında uzman kişilerden oluşan güçlü bir ekip. Siber dünyayı iyi bir şekilde takip edip suçlulara göz açtırmamaya çalışıyoruz” dedi.
 


‘Kolay para kazanma vaadiyle dolandırıyorlar’

Kötü amaçlı kişilerinde suç amacıyla kendilerini geliştirip farklı yöntemler oluşturduklarını dile getiren Kılıç, “Kötü amaçlı kişiler ‘oltalama’ yöntemi ile dolandırıcılık, bir internet sitesinin yerine dolandırıcılık amaçlı başka bir internet sitesi açılması, market zincirlerinin hediye çekilişi, otomobil çekilişi, kolay para kazanma vaadi, telif hakları gibi konularda insanlara mesajlar göndererek para talep edip vatandaşlarımızı ağlarına düşürerek dolandırıp mağdur ediyorlar. Sosyal medya hesapları çalınıyor. İnsanlardan güvene dayanılarak para alınıyor. Bu tür dolandırıcılık işlemlerine çok sık rastlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Çocuklar için ‘Siber zorbalık’ tehlikesi’

Küçük çocuklarını yönelik ‘Siber zorbalık’ konusunda ailelerinin daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Kılıç, “Ebeveynlerimize büyük görevler düşüyor. Çocuklarıyla aileler iletişimde kalmalılar, onları internetten uzaklaştırmamalılar ancak güvenli interneti öğretmeleri gerekiyor. Çocukların zaaflarından faydalanıp bir görüntü isteyebilir. Ya da bir oyunu oynamasını teşvik ederek devamında farklı taleplerde bulunabilir. Kredi kartı, kimlik bilgileri gibi yasal olmayan birçok bilgiyi çocuklardan elde etme yöntemine gidebilirler. Siber zorbalığa uğrayan küçük çocuklarımızın ailelerine söyleme noktasında çekinceleri olabiliyor.

Çocukta içe kapanıklık, yemek yememek, okul başarısında ani düşüş gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Siber zorbalıkla karşılaşmış çocuklarımızın da hiç utanmadan, korkmadan, sıkılmadan ilk olarak ailelerine bildirmeleri lazım, ardından da emniyet birimlerine başvurulması gerekiyor” dedi.

’25 bin öğrenciye ulaşıldı’

Kılıç, bu noktada özellikle ‘Siber zorbalık’la mücadele için SİBERAY projesi kapsamında pandemi döneminde okullarla eğitim çalışmaları yaptıklarını söyleyerek “Samsun’da 25 okul ile iş birliği içinde eğitim verip 5 öğrenciye ulaştık, aileleri ile birlikte 20 bin kişiye ulaşmış oldu. Bu süreçte farkındalık oluşturmaya çalıştık” şeklinde konuştu.  

SİBERAY Projesi yürütülüyor

SİBERAY'ın tüm vatandaşların interneti ve teknolojiyi güvenli şekilde kullanmalarını sağlamak, onları bu alanla ilgili bilgilendirmek amacıyla hazırlandığını dile getiren Kılıç, “Ocak 2020 yılında Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’mızın koordinesinde yürütülen bir farkındalık projesi bu. Bu projenin içerisinde vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için birçok çalışma var.

Ebeveynler için, bireysel internet kullanıcıları, kurumlar için, siber zorbalıkla mücadele, teknoloji bağımlılığı, sosyal medya kullanımı, güvenli internet kullanımı ile ilgili bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Vatandaşlarımız ‘www.siberay.com’ internet sitesinden siber güvenliğe ilişkin bilgi edinebilirler” diye konuştu.

‘WİFİ ağlarını ortak kullanmaktan kaçının’


Güvenli internette kullanılan WİFİ ağlarına da çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıç, “WİFİ ağlarını ortak kullandığınız zaman herhangi bir kişinin işlediği suça hiç farkına varmadan ortak olabilirsiniz. Bu nedenle evinizde kullandığınız internet için mümkün mertebe tek ve kendinize ait WİFİ’yi kullanmayı tercih etmekte fayda var.

Bir WİFİ ağını çok fazla kişi kullandığı zaman risk daha fazla oluyor. Bu konuda da vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Yine vatandaşlarımız internet üzerinden yaptıkları bankacılık işlemleri için mobil bankacık şifrelerini de çok güçlü oluşturmaları gerekiyor” dedi.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap