• Samsun
  • Son Güncelleme 21:10

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun'da 86 yaşındaki emekli öğretmen Recep Öztürk, 35 yıl önce aldığı 10 dönümlük kıraç araziyi ormana dönüştürdü. Hayatını yeşile adayan ve 400 bin fidan yetiştiren Öztürk, “Orman yangınlarını görünce ciğerim yanıyor” dedi.
 

Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan Recep Öztürk, 35 yıl önce Çatalçam mevkiinde aldığı 10 dönümlük kıraç arazisinde 1996 yılında fidan yetiştirmeye başladı. Binlerce fidan yetiştirip alanı yeşille kapladı. Arazinin bir kısmında 1999 yılında ‘Anneler Ormanı" kurdu. Yıllar geçtikçe kıraç arazi diktiği binlerce fidanla bir ormana dönüştü.

Son olarak Milli Mücadele'nin 100. yılı dolayısıyla arazisini "Atatürk Botanik Orman Parkı" adıyla halkın kullanımına açtı. Hayatını doğaya adayan Öztürk, yeşile olan sevgisi ve özverisi ile çevresinde ‘Orman Dede’ olarak biliniyor.


‘120 tür ağaç var’
 

Bulgaristan'ın Rodop Dağları eteğindeki bir Türk köyünde dünyaya gelen ve 14 yaşında ailesiyle Türkiye'ye göç ettiğini söyleyen Öztürk “Doğduğum köy ormanlarla kaplıydı benim ormana olan sevgim o zamanlardan geliyor. Türkiye’ye göç ettikten sonra 1982’ye kadar ingilizce öğretmeni olarak görev yaptım.

Bu süreçte aldığım bu 10 dönümlük arazimde fidan yetiştirmeye başladım. Buradaki Doğa Güzelleştirme Merkezi olarak yaklaşık 120 tür fidan üretip yetiştiriyoruz. Bu zamana kadar sadece Çatalçam bölgesinde 20 bin fidanı bu bölgede kendi ellerimle diktim. Sonra başka illere de fidanlar gönderdim. İyi bir mücadele verdik. Halkla bütünleşerek bu çalışmaları yaptık” dedi.



‘Bir çocuğa emek verir gibi’

Her bir fidanın ağacın kendisi için çok değerli olduğunu dile getiren Öztürk “Aynı bir çocuğa emek verir gibi fidanları yetiştiriyorsunuz. Bütün fidanların hepsi benim için çok değerli. Burası sonsuza kadar yaşayacak olan bir park. İçinde kuruyanı hastalık geçireni yaşlanmış olanı oluyor onların yerine kendi ürettiğim fidanları yerine koymak için fidan üretimine devam ediyorum. Buraya baktığımda çok duygulanıyorum. Bu duygu tarif edilemez bir duygu” diye konuştu.  



‘Ciğerim yanıyor’

Orman yangınlarını gördüğünde çok üzüldüğünü, gözlerinin dolduğunu söyleyen Öztürk “Ciğerim yanıyor gerçekten. Orman yangınlarında çok üzülüyorum. Çünkü bir ağacın nasıl yetiştiğini benden daha iyi kimse bilemez. Ben 400 bin fidanı tohumdan ve çelikten yetiştirip diktim. Bu kolay bir şey değil. Yangınları gördükçe çok üzülüyorum.

Çok iyi tedbir almak lazım. Yeşil varsa her şey mükemmel yoksa her şey yok olmaya mahkum. Yeni yetişen neslin orman sevgisini, doğa sevgisini aşılamak için çalışmalar yapılmalı. Hatta öğrenciler buraya gelsinler fidan nasıl yetiştiriliyor gözleriyle görsün istiyorum” şeklinde konuştu.



 

0 Yorum

Yorum Yap