SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 08:10
Samsun, Türkiye’de nüfusun en hızlı arttığı ilk 20 şehir arasına girdi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz Bölgesi’nin metropol kenti olan Samsun, Türkiye’de nüfusun en hızlı arttığı ilk 20 şehir arasına girdi. Büyükşehir Belediyesinin yatırım ve hizmetlerinin de etkisiyle hızla gelişen ve göç alan Samsun, nüfus artış hızında 15 şehri geride bırakarak 16. sıraya yükseldi.

çişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in Adres Kayıt Sistemi verileri ışığında güncellediği 2020 Türkiye Nüfus Haritası’na göre 83 milyon 614 bin 362’ye ulaşan toplam nüfusun 7 milyon 696 bin 132’si Karadeniz şehirlerinde yaşıyor. Nüfus yoğunluğu bakımından 6. sırada yer alan bölgenin en kalabalık şehri ise yine değişmedi.

Nüfus artış hızına göre belirlenen iller sıralamasında Samsun, ilk 20 şehir arasına tek Karadeniz şehri oldu. 2019 yılına göre kayıtlı nüfusu 7 bin 537 artan Samsun’da 1 milyon 356 bin 79 kişi yaşıyor. Bunun 670 bin 675’sini erkekler, 685 bin 404’ünü ise kadınlar oluşturuyor. 2019 yılında 31. sırada bulunan Samsun, 2020 yılında ise 16. sıraya yükseldi. Kayseri’nin ardında yer alan Samsun’u Balıkesir, Kahramanmaraş, Van ve Aydın izledi.  

2019 rakamlarına göre geçici koruma statüsüyle kentte bulunan Suriyeliler hariç 32 bin 963 kişi ile yabancı uyruklu vatandaşın en çok yaşadığı şehirler sıralamasında 6. sırada bulunan Samsun, ikamet izni ile Türkiye’de bulunan yabancıların illere göre dağılımında geçen yıl ise 9. sıraya geriledi. Son verilere göre kentte 16 bin 395 yabancı yaşıyor. Geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu vatandaşların illere dağılımında 32. sırada bulunan kent, 6 bin 623 kişiyi ağırlıyor.

Ulaşımdan kırsal alt yapıya, kentsel dönüşümden organize sanayi yatırımlarına kadar çok sayıdaki sektörde Samsun Büyükşehir Belediyesi, kent sorunlarını çözmeye devam ediyor. İlçelerin kırsal mahallelerindeki yol ve içme suyu sorunlarının yüzde 50’lik kısmını ortadan kaldıran belediye, kalanını da 2023 yılına kadar tamamlayacak. Toplu ulaşımda konforu artıran belediye, otopark, akıllı şehir ve dijital trafik yönetimi uygulamalarıyla kent içi trafiğini rahatlatacak.

Toybelen Sanayi Sitesi’nin tamamlanmasıyla Türkiye’nin ilk sanayi dönüşümünü gerçekleştirecek Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm konutlarının bitirilmesiyle de mahalleleri alt yapılarıyla birlikte planlı şekilde yeniden dizayn edecek. Özel sektör yatırımlarının artırılması amacıyla organize sanayi bölgelerindeki alanları büyüten belediye, yeni sanayi sitelerinin kurulmasıyla kent ekonomisine önemli katkılar verecek. Turizmde ise Saathane ve Cumhuriyet meydanlarının rekreasyonunun tamamlanmasıyla kent, tarihi ve estetik kimliğine yeniden kavuşacak.

İstatistiklere göre Samsun, en çok göç alan 12. şehir oldu. İç göç sayısına göre 14’üncü sırada, net göç sayısına göre 18’inci sırada, net göç hızına göre de 22’inci sırada yer aldı. Göç alma hızının göç verme hızını geçtiği kente 2019 yılında Samsun’a 45 bin 973 kişi gelirken, 45 bin kişi ise şehirden ayrıldı. En fazla net göçü Ordu, Trabzon, Rize, Çorum ve Giresun’dan alan Samsun, en çok İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Bursa ve Kocaeli’ye göç verdi. 2019 yılında yurt dışından 3 bin 843 gurbetçinin gelip yerleştiği şehir, net dış göç sayısına göre 3.’üncü, toplam net dış göç sayısına göre 10’uncu sırada yer aldı.

Köylerin asfalt yol ve içme suyu sorunlarının çözülmesi, nüfus hareketliliğine artışa önemli oranda etki ediyor. Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarıyla yaşanabilir hale gelen çok sayıdaki köye, son 2 yılda yaklaşık bin aile dönüş yaptı.

Kırsal mahallerdeki alt yapı yatırımlarının devam ettiğini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Karadeniz’in merkezi olan şehrimizin 946 köyündeki tüm yol ve içme suyu sorunlarını 2023’e kadar bitireceğiz. Ve Türkiye’de kırsal alt yapıyı tamamlayan ilk şehir olacağız. Yaptığımız bu yatırımlar, şehrimizin gelecek vizyonunun bir parçasıdır. Şehrimiz göç alma hızı, göç verme hızını geçti. Yaşanan tüm bu güzel gelişmeler, ne kadar doğru yatırımlar yaptığımızı göstermektedir. Tüm projelerimiz ve yatırımlarımız tamamlandığında ise Samsun, ilçeleriyle birlikte her alanda gelişecek ve değişecek” açıklamasında bulundu.

2008-2019 döneminde nüfusu en çok Atakum, Canik, İlkadım, Tekkeköy, 19 Mayıs ve Çarşamba ilçelerinde artığı bilgisini veren Başkan Demir, diğer 11 ilçedeki göç verme hızının azaldığını kaydetti.

0 Yorum

Yorum Yap