SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 01:31
Samsun Tabip Odası Başkanı Furtun’dan delta varyantı uyarısı Görseli
SAMSUN

Samsun Tabip Odası Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Neslihan Furtun, Sinovac aşısının delta ve alfa virüslerine karşı çok fazla koruyuculuğunun olmadığını belirterek, Biontech aşısının ise 2’inci dozdan sonra yüzde 70 oranında koruyuculuk sağladığını dile getirdi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Tabip Odası Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Neslihan Furtun, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ konusunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kovid-19 aşıları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Dr. Furtun, “Kovid-19 geçirenlerde koruyuculuğu yüksek olan Biontech MRNA aşısı ile tek dozun etkili olacağı bilim kurulu tarafından söylendi. Bunlar yapılan çalışmalarla söylenen bir şey. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak hastalığı geçirmeyen birisi için tek doz aşılama koruyucu değildir. Hastalığı geçirenlerde antikor yanıtı daha düşük olur. Koruyuculuğu yüksek bir MRNA aşısıyla tek doz aşı önerilir. Ölü virüs aşısı olarak bildiğimiz Çin aşısıyla değil. O tek doz aşının Biontech aşısı olması gerekir. Sinovac’ın koruyuculuğunun düşük olduğunu biliyoruz. Dünya genelindeki sıkıntı şu anda Delta varyantı. Bu varyant ile ilgili Sinovac’ın koruyuculuğu çok düşük. Alfa varyantına karşı da etkisinin düşük olduğunu deneyimledik. Bu yüzden Delta varyantı sıkıntısı varken 3’üncü dozun muhakkak etki gücü daha fazla olan bir aşıyla yapılması öneriliyor. Bu da Biontech’tir” dedi.

‘Aşı konusunda tereddüt etmeyin’

 

Aşı konusunda bazı vatandaşların tereddüt yaşadığını ancak hiç tereddüt etmeden aşı olunması gerektiğini belirten Dr. Furtun, “Dünyada aşılamayı çok çok arttıran İsrail, Rusya ve İngiltere gibi ülkelerde şu anda günlük vaka sayıları patlamış durumda. Bunun da nedeni delta varyantı. Delta varyantına karşı daha önce olduğumuz Sinovac aşısının koruyuculuğu yok gibi bir şey. Biontech’in de 2’inci dozundan sonra koruyuculuğu yüzde 70 seviyesine geliyor. Bu yüzden koruyuculuğu yüksek olan aşıyı öneriyoruz. Vatandaşların şu anda koruyuculuğu yüksek olan MRNA aşısını tercih etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap