• Samsun
  • Son Güncelleme 04:29
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü 500 Esere Tasarım Tescili Aldı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü 500 esere tasarım tescili aldı. 2bin ürüne daha tescil alınması hedefleniyor.

Anadolu'da yaşamış medeniyetlerin geleneksel kıyafetlerini 21. yüzyıla uyarlayarak günümüze aktaran Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, arkeolojik kazılarda ortaya çıkan tarihi objelerin üzerindeki motifleri de cam, seramik, mozaik, çini, giysi, kilim pano, kuyumculuk, sanatsal tasarım tablo, minyatür tablo ve kitre bebek gibi ürünlere işliyor.

500 Eser İçin Patent Almayı Başardık

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in patente önem verilmesi talimatının ardından enstitü, seramik ve cam teknolojileri, moda tasarım, el sanatları, sanat tasarım ve kuyumculuk alanlarında son 11 yılda ürettiği 500 eser için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurarak tasarım tescili almayı başardı.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, enstitünün kurulduğu 1960 yılından itibaren tarihi objelerin motiflerinden birçok eser ortaya çıkardığını aktardı.Enstitünün kendi tasarladığı ürünlere patent almak için girişimde bulunduklarını belirten Arslan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu olarak 500 ürüne patent almanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Osmanlı Bebeklerine Patent Aldılar

Uzun yıllar üretimi konusunda çalıştıkları Selçuklu ve Osmanlı bebeklerine de patent aldıklarını vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Nakış örtü konusunda Anadolu topraklarında araştırmalar sonucu ortaya çıkan motiflerden yola çıkarak oluşturduğumuz ürünlerimiz vardı. Onların da tasarım tescili alındı. Bu ürünleri tasarlarken yıllarca araştırma yapıyoruz. Bünyemizde öğretmenlerimizden oluşturduğumuz araştırma ekibimiz var. Özellikle çevre illerde saha araştırması yapıyoruz. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan tarihi objeleri ve üzerindeki motifleri inceliyoruz. Ayrıca araştırma yaptığımız şehirlerde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan ancak günümüzde yok olmaya başlamış el sanatlarını da araştırıyoruz. Giyim ve kuşam kültürü, yeme içme kültürünü bile araştırıyoruz. Bu araştırmalardan elde ettiğimiz motifler üzerinde yeniden çalışma yaparak bunları farklı alanlarda tasarlıyoruz. Her motifin bilimsel araştırmasını yapıyoruz, hikayesini buluyoruz ve tasarımı yaparak üretime geçiyoruz. Patent başvurusunda ürettiğimiz her bir ürünün ayrı bir hikayesi var."

Yaklaşık 2 bin ürüne daha tasarım tescili alınması hedefleniyor

0 Yorum

Yorum Yap