SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 13:50
Samsun İl Sağlık Müdürü Oruç: Erteleyenler sonra pişmanlık duyuyor Görseli
SAMSUN

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “Bakanlığımızın kamu spotlarında da görüyoruz sürekli erteleyenler bir anda hastalığa yakalandıkları zaman pişmanlık duyuyorlar. O zaman da pişmanlık fayda etmiyor. Zamanında aşı yaptıralım” dedi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da Kovid-19’la mücadele çalışmaları yürütülen tedbir uygulamaları kapsamında devam ediyor. Bir yandan Kovid-19 aşılama çalışmaları gerçekleştirilirken Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

‘Aşı en büyük silah’

Kovid-19’la mücadelede en büyük silahın aşı olduğunu dile getiren Oruç, “Aşı ile beraber hastalığın ağırlığını biraz daha kırmış olacağız. Aşı olanlar hasta olmayacak mı? Hasta olabilirler aşı olanlar fakat hastalığı daha hafif geçecek.

Suçiçeği gibi düşünmek lazım, Suçiçeği aşısı yapıyoruz çocuklara aşı olan çocuk da suçiçeği geçiriyor ama çok küçük semptomlarla bu hastalığı geçiriyor. Ama aşı olmayan çocuk vücudunda döküntüyle ağır bir şekilde geçiriyor.

Kovid-19 aşısı olduğumuzda da hafif bir gribal enfeksiyon gibi geçireceğiz beklentimiz o yönde” şeklinde konuştu.


 

‘Sonra pişmanlık duyuyorlar’

Zamanı gelen herkesin mutlaka Kovid-19 aşısının yaptırmalarını isteyen Oruç, “Burada tereddüt etmeden, ertelemeden, zamanında aşı yaptırmak önemli.

Bakanlığımızın kamu spotlarında da görüyoruz sürekli erteleyenler bir anda hastalığa yakalandıkları zaman pişmanlık duyuyorlar. O zaman da pişmanlık fayda etmiyor.

Zamanında aşı yaptıralım. Aşıyı yaptırarak hem kendine hem topluma karşı sorumluluğunu yerine getirmesini istiyoruz” diye konuştu.
 

‘Semptomlar yüzünden aşı yaptırmama olmaması lazım’

Yan etkiler nedeniyle aşı olmaktan tereddüt edenlere seslenen Oruç, “Aşı ile ilgili yan etkilerine bakacak olursak sinovac ile ilgili yan etkilerimiz şimdiye kadar çok az daha gördük.

Biontech’e baktığımızda biraz daha grip benzeri semptomlar yapıyor. Genelde 1 günlük süren kas ağrıları, hafif bir baş ağrısı ve kırgınlık gibi bir semptom yapıyor. Genel de bir gün içerisinde geçiyor ama kronik hastalıkları olanlardan da semptomları bazen iki gün olabiliyor.

Onlar da bize bildirdikleri zaman ne yapmaları gerektiğini kendilerine anlatmış oluyorlar. Semptomlar yüzünden aşı yaptırmama olmaması lazım. Normal bir aşı yaptırdığın zaman da bu semptomlar olabilir.

Korkulacak şeyler değil bunlar. Kişilerin kronik hastalıkları varsa onlara uygun bir şekilde biz ne yapmaları gerektiğini söylüyoruz. 1’inci dozu olup ikinci dozu olmayanlar olabiliyor. Biz bunların listesini çıkardık günlük olarak tek tek arıyoruz. Gerekirse evlerine bulundukları yere gidip aşıyı anlatıyoruz” dedi.



‘Toplumsal bağışıklık oluşacak’

Oruç, toplumun 4 de 3’ünün aşıladığı zaman toplumsal bağışıklığın gerçekleşmiş olacağını dile getirerek “Bu kişiler hastalığı hafif geçirirse hastanelerdeki yükümüz de azalacaktır. Dikkat etmemiz lazım.

Maske mesafe ve temizlikten pandemi bitene kadar ödün vermeyeceğiz. Bitmeyen bir pandemi yok muhakkak ki bitecek ama bizim alacağımız tedbirler ve yapacağımız aşı ile bunun süresinin uzun ya da kısa olması bize bağlı” şeklinde konuştu.
 

0 Yorum

Yorum Yap