SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 01:07
Prof.Dr. Serdar: Kansere karşı koruma için kestane çiçeği çayı Görseli
SAMSUN

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane çiçeğinin antioksidan değeri çok yüksek olduğunu belirterek çayının ise bağışıklık sistemini güçlendirme, hastalıklar ve kansere karşı koruma etkisi olduğu söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, tarafından Karagüney Mahallesi’nde yer alan Ziraat Fakültesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'nda kestane ağaçları ile ilgili çeşitli araştırmalar yaptı. Prof.Dr. Serdar, yapılan çalışmalarda kestane çiçeğinin antioksidan değerinin kestane balından onlarca kat daha fazla olduğununun belirlendiğini söyleyerek “Burada üniversitemizin kestane araştırma istasyonu var. Araştırma istasyonuna yakın olan komşu bahçelerde devasa kestane ağaçlarımız mevcut. Şu anda kestanede çiçeklenme dönemidir. Kestane çiçekleri birkaç yıl öncesine kadar atıl kalıyordu. Biz bu konuda yaptığımız bir çalışma ile kestane çiçeklerinin antioksidan değerlerini incelettik. Bizim mühendislik fakültesinde gıda bölümünde Prof. Dr. İlkay Koca ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. Sevgi Kolaylı bu çalışmaları yaptılar. Kestane çiçeklerindeki antioksidan değerinin kestane balından onlarca kat daha fazla olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.



‘Çay olarak tüketilmesi için çalışma başlattık’

Kestane çiçeklerinin çay olarak tüketilmesi, farklı ürünlere işlenmesi konusunda çalışmalar başlattıklarını dile getiren Prof.Dr. Serdar, “Geçen sene yaklaşık 300-350 kilogram kadar Samsun'un ilçelerinde üreticilere kestane çiçeği toplattırdık. Bunları ıhlamur kurutur gibi kuruttuk. Bunları paketleme aşamasındayız. Poşet çay yapımı için bir çalışmamız var. Kestanenin çiçeklenme dönemi bittikten sonra yere düşen çiçekler toplanıyor. Dolayısıyla bu işlemin ağacın tozlanmasına, döllenmesine hiçbir zararı yok. Ihlamur gibi ağaçtan toplanan bir ürün değil. Direkt yerden toplanıyor. Toplanması da son derece kolay. Soğan çuvalları gibi hava alabilen materyaller içerisine toplanmasını istiyoruz. Hemen bir araya getirdikten sonra serilerek kurutulmasını istiyoruz. Sıcaklık çok yüksek, kızışma olmaması gerekiyor. Açıkta da kurutulabilir. Bunu çay haline getirirken poşet çay gibi bir su bardağı kaynamış su içerisine 2 tane çiçek püskülü koyabiliriz. Ihlamur çayı gibi su içerisine koyarak kaynatabiliriz. Her ikisi de mümkündür. Genellikle bizim tavsiyemiz bir su bardağı için iki tane çiçek püskülü kullanılmasıdır” dedi.



‘Bağışıklık sistemini güçlendirici’

Prof.Dr.Serdar, kestane çiçeği çayının tadının insanlara biraz acı gelebileceğini belirterek “Gerekirse bir miktar limon sıkılırsa tadı biraz daha yumuşatılabilir. Gerçekten insanın bağışıklık sistemini güçlendirici, hastalıklara, kansere karşı koruyucu, antioksidan değeri çok yüksek olan bir materyaldir. Biz bunun ekmek yapımında kullanılabilmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bir taraftan gofrete katılabilir mi diye çok farklı konularda çalışmalarımız mevcuttur" şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap