SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:35
Müftü Çakır uyardı: yalandan, iftiradan, gıybetten… Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl Ramazan ayı ana temasının ‘Ramazan ve doğruluk’ olduğunu belirterek “Doğru, dürüst bir şekilde bütün organlarımızla her türlü yalandan, iftiradan, gıybetten, suizandan, kötülüklerden, uzaklaşarak dilimizle, kulaklarımızla, elimizle, azalarımızda her türlü haramdan uzaklaşarak orucumuzu idrak edelim” dedi.

Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, Ramazan ayının önemini ve Müslümanların bu ayda yapması ve dikkat etmesi gereken konuları anlattı. Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olduğunu söyleyen Müftü Çakır, “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş anlamına gelen Ramazan ayı Cenab-ı Allah’ın bizlere lütuf ve ikramının sağanak sağanak yağdığı, ulaştığı bir ay. Ramazan ayı Kuran ayıdır. Ramazan Ayı ilahi bir kitabın indiği bir aydır. Ramazan ayının en önemli özelliği bu ayda Allah’ın insanlara hidayet rehberi olarak göndermiş olduğu Kuran-ı Kerim’in inmeye başlamasıdır” diye konuştu.

‘Kötülüklerden uzak durmamız gerekiyor’

Ramazan ayında Allah tarafından oruç ibadetinin farz kılındığını dile getiren Müftü Çakır, “Cenab-ı Allah’ın ayeti kerimesinde belirttiği gibi ‘Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı’ Yine ‘Kim bu aya erişirse oruç tutsun’ buyuruyor Cenab-ı Allah. Bu ay bizlerin her zaman olduğu gibi kötülükten, yalandan, iftiradan, dedikodudan gıybetten, bütün zarar verici durumlardan son derece uzaklaşmamız ve yapmamamız gereken bir ay ki tuttuğumuz oruç Cenab-ı Allah’ın katına sağ salim kabul olunmuş bir şekilde ulaşsın. Çünkü yalan konuşan, yalanla iş yapmayı, terk etmeyen birinin aç ve susuz kalmasına Cenab-ı Allah’ın ihtiyacı yoktur. Peygamberimiz de öyle buyuruyor. ‘Her kim yalanla ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun için tutmuş olduğu oruç ancak aç susuz kalmasından ibarettir. Kendisine bir fayda sağlamaz’. Kötülüklere karşı oruç bizi tutacak iyiliklerde de yarış ettirecek.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Bu yıl ki tema ‘Ramazan ve Doğruluk’

“Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın bu yıl ki Ramazan ayı ana teması ‘Ramazan ve doğruluk’. Doğru, dürüst bir şekilde bütün organlarımızla her türlü yalandan iftiradan gıybetten, suizandan, kötülüklerden, uzaklaşarak dilimizle, kulaklarımızla, elimizle, azalarımızda her türlü haramdan uzaklaşarak orucumuzu idrak edelim. Böylece en güzide, bize kat kat sevaplar sunan, cennete ‘Reyyan’ kapısından girmemize vesile olacak bir oruç olsun. Çünkü Ramazan ayı geldiğinde peygamberimiz “Cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır şeytanların azgınları zincire vurulur’ buyuruyor.”


Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır


‘Fakirleri, yoksulları, mağdurları mazlumları sevindirelim’

Müftü Çakır, Ramazan ayında, fitre, zekat, sadaka ibadetlerinin yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek “Ramazan ayında fakirleri, yoksulları, mağdurları mazlumları sevindirelim öksüzleri bağrımıza basalım. Yarası olanlara bir merhem olalım. Düşenin elinden tutup kaldıralım. Bu şekilde tuttuğumuz oruçlar Allah katında daha makbul oruç olsun, cennete gitmemize vesile olan en kıymetli hazine olan oruçlarımızdan olsun. Bunlar bizim için altın fırsat olan ibadetler” diye konuştu.  

‘Geçmiş günahların bağışlanmasına vesile olacak’

Ramazan ayında tutulan oruçların geçmiş günahların bağışlanmasına da vesile olacağını ifade eden Müftü Çakır, “Peygamber efendimiz kim inanarak, sevabını Cenab-ı Allah’tan ümit ederek, umarak, bekleyerek Ramazan ayını oruç tutarak geçirirse onun geçmiş günahlarının hepsinin bağışlanacağı müjdesini bizlere veriyor. Bu kadar önemli bu ayda tutulan oruç. Cennete gitmemize Allah’ın rızasını kazanmamıza sevdiği kullar arasında yer almamıza sebebiyet teşkil edecek. Bu ayda vereceğimiz fitrelerle, yine zekatlarla, sadakalarla Allah’ın izniyle Müslümanların gönlünde hoş bir muhabbet elde edeceğiz. Ramazan ayı hem maddi hem manevi olarak temizlenme ayı olduğu gibi Müslümanlar arasında da kardeşliği perçinleştirme kuvvetlendirme zindeleştirme daha üst seviyeye çıkarma ayı. Kardeşlik, birlik beraberlik ayıdır” dedi.

 

0 Yorum

Yorum Yap