• Samsun
  • Son Güncelleme 20:39
Mevlid-i Nebi haftasında bu yıl tema: Ahde vefa Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, bu yıl Mevlid-i Nebi haftasının temasının ‘Peygamberimiz ve vefa toplumu’ olduğunu belirterek “Peygamberimiz örnekliğinde vefa erdemini anlayacak, ‘Ahde vefa’ kavramını derin bir şekilde anlamaya çalışacağız” dedi.

Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, 18 Ekim’de başlayan Mevlid-i Nebi haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mevlid-i Nebi haftasının bu yıl 'Peygamberimiz ve Vefa Toplumu’ temasıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Müftü Çakır, “17 Ekim Pazar gecesi sevgili peygamberimizin dünyayı teşriflerinin yıl dönümü olan mevlit kandilini idrak ettik ve 18 Ekim Pazartesi itibarı ile de Mevlid-i Nebi haftası olarak, peygamberimizin bizlere mesajını, onun örnekliğinde anlamaya, anlatmaya ve yaşamaya çalışacağız. Bu haftada Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatı olarak yapacağımız etkinlik ve programlarla oluşturmayı hedeflediğimiz farkındalık ve manevi yenilenme inşallah yıl boyu zihinlerimizde, gönüllerimizde peygamberimizin örnekliğinde yaşama hissini taze tutacak. Bu yıl ‘Peygamberimiz ve vefa toplumu’ temasıyla peygamberimiz örnekliğinde vefa erdemini anlayacak, ‘Ahde vefa’ kavramını derin bir şekilde anlamaya çalışacağız” dedi.


Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır

‘Büyük bir ahlaki erdem’

Vefanın, müminin Rabbi ile yaptığı ahit ve bu ahdin tutum ve davranışlarla hayata dair taşıdığı hassasiyet olduğunu dile getiren Çakır, “Yaratanını tanımak, kulluk görevlerini yapmak, onun verdiği nimetlerin kıymetini bilmek, şükretmektir. Kur’an-ı Kerim’de temel bir ahlaki kavram olan vefa söylemden ziyade eylem ile ortaya konması gereken büyük bir ahlaki erdem olarak dikkati çekmektedir. Vefa, fertlerin diğerleriyle ilişkisini sağlayan, toplumsal dağınıklığı ve bozulmayı engelleyen en önemli bağlardan biridir. Milletler bu hasletle fazilete ermiş, devletler bu meziyetle itibarını koruyabilmiş, aileler bu sadakatle varlıklarını devam ettirebilmiştir. Olgun müminlerin vasıfları sayılırken onların ahde vefa gösterme özelliklerine de işaret edilen Kur’an-ı Kerim’de yer alan kıssalar ve peygamber efendimizin yaşantısında sergilediği davranışlar, müminler için nasıl bir hayat yaşanması gerektiğini en güzel şekilde ortaya koymaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Efendimizin hayatı; Allah’ın emirlerine, ailesine, dostlarına ve çevresine vefa örnekleri ile doludur. O, ömrü boyunca vefakarlığı bir erdem olarak öğretmiş, tebliğ ettiği dine inanan inanmayan herkes tarafından ahde vefa ve emanete riayete tam anlamıyla sahip olmasından dolayı ‘El-Emin’ olarak bilinmiştir. Ahde uygun hareket edilmesini imandan sayan ve hayatı boyunca vefanın en güzel örneklerini sergileyen peygamber efendimiz, gerek Allah’a kullukta ve nimetlerine şükürde gerekse insani tüm ilişkilerinde vefayı ahlaki bir davranış olarak görmüş ve hayatına yansıtmıştır.”



‘Bize düşen bu noktada vefa erdemine sahip çıkabilmek’

Müftü Çakır, bugün maddi hazları öne çıkaran, manevi değerleri ötekileştirerek kişisel arzu ve istekleri hayatın odağına yerleştiren yaklaşımların vefayı oluşturan bütün kavramların içinin boşaltılmasına, taşıdığı anlamları kaybetmesine neden olacak geniş bir zemin hazırladığını dile getirerek “Bize düşen ise bu noktada vefa erdemine sahip çıkabilmek için bu durumun farkında olabilmektir. Bu amaçla hafta boyu yapacağımız etkinlik ve programlarımızda siz değerli kardeşlerimizle buluşmaktan çok mutlu olacağız. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden yapacağımız programlar, camilerimizde gerçekleştireceğimiz programlar, Kur’an kurslarımızda her yaştan öğrencimizle yapacağımız etkinlikler, farklı kurum ve kuruluşlara yönelik gerçekleştireceğimiz etkinlikler siz kardeşlerimizle vefa erdemi üzerinde buluşma amacıyla planlandı, hep birlikte icra edeceğiz inşallah” diye konuştu.


 

0 Yorum

Yorum Yap