• Samsun
  • Son Güncelleme 16:51
Leylek Köyü’ne bahar geldi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan 20 dönümlük ormanlık bölgede yaklaşık 50 leylek yuvası bir arada bulunuyor. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yuvalarına dönen leylekler ilgi odağı oldu.

Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, yaklaşık 20 dönümlük ormanlık bölgede bulunan 50 leylek yuvası yer alıyor.
Bafra’nın Doğanca Mahallesi’nde 'Leylek Köyü' olarak adlandırılan yuvalara leylekler İlkbahar mevsimiyle birlikte gelmeye başladı.



Leylek Köyü’nün sakinlerinin gelmesiyle birlikte bölgede hareketlilik yaşandı. Özellikle turistler ve kuş gözlemcileri leylekleri gözlemlemek için buraya geliyor.



Bölgede leyleklerin rahatlıkla gözlemlenmesi için bir gözlem kulesi de bulunuyor. Konulan tabelalarla leylekler hakkında bilgi verilirken, kuşların doğal ortamlarında rahatsız edilmemesi yönünde uyarılarda bulunuluyor. Nisan ayında gelip üreyen leylekler, ağustostan sonra göç ediyor.

 

356 kuş türü yaşıyor

Samsun'da 356 kuş türünün yaşadığı, 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması için bölge 2018 yılında araç girişine kapatıldı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl, büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor.



Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ndeki en önemli dört kriterden üçüne sahip olan kuş cennetinde, dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i görülüp, kayıt altına alındı. Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor.

 


 

0 Yorum

Yorum Yap