• Samsun
  • Son Güncelleme 12:53
Ladik kış turizminin çekim merkezi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun il merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan Ladik ilçesi kentin kış turizminin merkezi olma özelliğine sahip. İlçe, doğal güzellikleri, kültürü ve tarihi eserleri ile önemli bir çekim noktası. 

Ladik ilçesi Samsun’un kış turizminde en önemli çekim noktalarından birisi haline geldi. Yaklaşık 16 bin kişinin yaşadığı ilçenin, doğal güzellikleri, kültürü ve tarihi eserleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğu belirtildi.



Kış mevsiminin gözdesi Akdağ

İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi her yıl kış mevsiminde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 2010 yılında hizmete giren merkezde 1675 metrelik kayak pisti yer alıyor. 1510 rakımlı kayak merkezi kar yağmasıyla birlikte ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Merkezde ayrıca konaklama tesisleri de yer alıyor.



Tarihi saat kulesi 132 yıldır ayakta

İlçenin simgelerinden birisi de tarihi saat kulesi. Kaymakam Reşit Bey tarafından 1889 yılında yapılan Saat Kulesi kızıl kahve renginde, 96 basamaklı ve 32 metre yüksekliğinde bir platform üzerinde oturtulmuş. Kulenin tepesinde 4 cephede de Osmanlı rakamlı 150 santimetre çaplı saat kadranları bulunuyor. Çeyrek, yarım, kırk beş ve saat başı çalar fonksiyonlara sahip ve tamamı mekanik olan Saat Kulesi 1944 senesinde olan depremde bir bölümü yıkıldı. Depremde hasar gördükten sonra tamamen yıkılma tehlikesine karşı yerinde sökülen saat mekanizması restore edilip tekrar monte edildi. Gövdesinde pencere olmayan ve süsleme olarak şerefenin altında bulunan şerit halindeki kabartma kuşakları taşıyan tarihi Saat Kulesi zarif görünümü ile dikkat çekiyor.



Ambarköy ilgi görüyor

Ambarköy Açık Hava Müzesi ise ilçeye gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden birisi. Ambarköy Açık Hava Müzesi, köylerde tahıl saklamak amacıyla 17, 18 ve 19'uncu yüzyılda yapılan ahşap ambarlar ile ahşap yapıları korumak, gelecek nesillere taşımak amacıyla 2010 yılında 14 bin metrekarelik alanda kuruldu. İçerisinde 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Cami, Şehit Savcı Selim Kiraz Külliyesi, 24 ambar, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır selenderi, 4 su kuyusu, seyir kulesi, köy kahvehanesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri, su değirmeni ve restoran bulunuyor. 

Açık Hava Müzesi içinde samanlıktan dönüştürülen Tarım ve Kırsal Yaşam Müzesi de yer alıyor. Müzede yöre halkının geçmişte tarımda ve günlük hayatlarında kullandığı aletler, gaz lambaları, radyolar, tedavülden kalkan paralar, kurmalı telefonlar gibi eski eşyalar bulunuyor. Kağnı arabalarından yayıklara, beşiklerden, çeyiz sandıklarına, tahta asker bavullarından testilere, heybelerden örgü makinelerine kadar 427 etnografik eserin 9 kategori altında sergilendiği müzede en büyük ilgiyi ise 2500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritası çekiyor.



İnce belli bardakta süt ikramı

İlçede Bahşi Mahallesi'nde bulunan Turan Demir’e ait çayevi de özellikle çay ocağında ikram edilen lezzetli yayla sütü ile biliniyor. İnce belli bardakta satılan süt özellikle kış döneminde ilgi görüyor. Günde 250 bardak süt satılan çay ocağı ilçede ‘Süt kahvesi’ olarak biliniyor. İlçeye gelen bir çok kişi bu lezzetli yayla sütünü içmek için çay ocağına geliyor.



Seyyid Ahmed-i Kebir Türbesi manevi değerlerin başında geliyor

Seyyid Ahmed-i Kebir Türbesi ise Şehreküstü Mahallesi'nde yer alıyor. Selçuklu dönemi kumandanlarından Seyyid Ahmed-i Kebir’in Ladik’te yapmış olduğu savaşta şehit düşmesi üzerine vasiyeti üzerine ilçeye defnedildi. Seyyid Ahmed-i Kebir’e ait türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Kesme taş ve tuğla malzemeli, kare planlı ve sivri çatılı olan türbenin saçakları ise ahşap malzemeden yapıldı. İçinde yedi sanduka bulunan türbenin önünde ise iki ahşap sütunlu sundurma bulunuyor. Kemerin üzerinde kitabesi yer alırken mimarisinin ise beylikler dönemi eserlerini yansıttığı belirtiliyor.



Avcı Sultan Mehmet Cami en çok ziyaret edilen yerlerden biri

Ladik ilçesine gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden bir diğeri de Avcı Sultan Mehmet Cami. İlk olarak 1580 yılında Davut Paşa tarafından yaptırılan cami bugünkü ismini IV. Mehmet dönemindeki restorasyonun ardından aldı. Cami, 1943 Ladik depreminde aldığı ağır hasar nedeniyle 1956 yılında aynı temeller üzerine yeniden inşa edildi.



Ladik Gölü kuş gözlemcilerin uğrak noktası

Ladik Ovası'nda 870 hektar alana yayılmış olan Ladik Gölü, ilçenin en önemli doğal güzelliklerinden birisi. İlçenin ekolojik zenginlik kaynağı olarak belirtilen Ladik Gölü’nde Turna, Tatlı Su Levreği, Tahta Balığı, Sazan ve Kızıl Kanat gibi balık türleri bulunuyor. Kuş gözlemlerinde ise gölün Alabalıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Gece Balıkçılı, Kara Leylek, Yeşilbaş, Uzun Bacak, Kız Kuşu, Yeşil Düdükçün, Karabaş Martı, Gümüş Martı, Sumru, Küçük Sumru, Ak Kanatlı Sumru, Kaya güvencini, Tepeli Koygar, Tarla Kuşu, Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu, Boğmaklı Ardıç Kuşu ve Turna türlerine de ev sahipliği yaptığı tespit edildi. Göl, barındırdığı balıkların ve kuşların yanı sıra dünyada eşine az rastlanır üzerinde yüzen adaları ile (torf) ile de ilgi çekiyor.



 

0 Yorum

Yorum Yap