SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:57
Kurban Bayramı tatilinin Kovid-19 etkisi başladı Görseli
SAMSUN

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, Kovid-19 vakalarında artışın nedenine değindi. Oruç, Kurban Bayramı’nda yaşanan haraketliliğin vakalardaki artışa etkisini göstermeye başladığını söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da Kurban Bayramı tatilinde yaşanan hareketlilik ve yoğunluğun Kovid-19 vakalarındaki artışa etkisi bu hafta itibariyle görülmeye başladı. Kurban bayramı dönemindeki yoğunluğun vakalara etkisinin iki hafta süreyle görülmeye devam edeceği belirtildi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, gerekli tedbirlere hem kişisel hem toplumsal olarak uyulmaması halende vaka sayılarının artmaya devam edeceğini söyledi.

 Görseli Vakalar arttı, Samsun yeniden kırmızıya döndü
Vakalar yeniden artış gösterdi. Kurban Bayramı sonrası Kovid-19 vaka sayısı Samsun’da yükseldi. 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısı 112.90 oldu. Vaka sayıları Samsun’da yüzde 265 arttı.

‘Delta varyantı hakim durumda’

1.5 yıldır Kovid-19’a karşı mücadele verdiklerini dile getiren Oruç, “Belli dönemlerde vakalarda pikler oldu. Samsun’da en son Şubat-Mart aylarında yoğun bir vaka artışı olmuştu. Sonrasında aldığımız tedbirlerle yaptığımız çalışmalarla vatandaşlarımızın uyumuyla sayıları indirmiş olduk beli bir süre çok iyi bir şekilde gittik. Sayısal anlamda çok azdı.

Geldiğimiz noktaya baktığımızda 1 Temmuz itibariyle kontrollü normalleşme ile birlikte hafta sonu yasaklarının kalkması, kapalı dükkanların açılmasıyla birlikte haraketlilik arttı. Bunula beraber yaz tatili, bayram öncesi düğünlerin olması sonrasında Kurban Bayramı tatili derken hem ilimize İstanbul’dan, Ankara’dan, Bursa’dan, Tekirdağ’dan, Adana’dan çeşitli yerlerden ziyaretçiler gelmeye başladı hatta yurt dışından. Bu dönemde delta varyantı denk geldi. Delta varyantı biraz daha hakim hale gelmiş oldu. Yoğunluğumuz delta varyantı gibi görünüyor şu anda” diye konuştu.

 Görseli Maske satışları yüzde 144 kat arttı
Maske satışları 2019 yılında 56 milyon 50 bin 527 iken, 2020 yılında 8 milyar 144 milyon 867 bin 472 oldu.


‘Bayram sonu itibariyle vakalar artmaya başladı’


Delta varyantı çok daha hızlı bulaştığını söyleyen Oruç, “Hareketlilikle birlikte İstanbul’da olan yoğun vakalar bir şekilde Anadolu’ya, Samsun’a gelmiş oldu. Şuan yine görüyoruz düğünlerde, cenazelerde, taziyelerde pozitif olan vakaları görüyoruz. Bu vakalarda etrafta bulaştırıcılığı artırıyor. Bayram sonu itibariyle vakalarda bizde de artmaya başladı tüm Türkiye’de eş güdümlü olarak. Biz yine tedbirlerimizi alıyoruz. Maske mesafe ve temizliğe riayet edilmesini özellikle pozitif olan kişilerin izole olmaları konusunda çalışmalarımızı yapıyoruz. Tabi daha önceki tecrübelerimizden yaşadığımızı kadarıyla vakalar artmaya başladığı zaman belli bir süre artıp daha sonra tedbirlerle düşmeye başlıyor. Şuan artış eğilimindeyiz eğer kişisel ve toplumsal tedbirlerimizi iyi alırsak vakalarımız çok kısa zamanda düşecektir. Aksini düşünmek istemiyorum. Tedbirlerle birlikte vakalarımızda en kısa zamanda düşecektir” dedi.
 

‘Etkisini 2 hafta göreceğiz’

Oruç, vakaların bulaştırıcı olmaya başladığı andan itibaren iki hafta içerisinde etkisini gördüklerini dile getirerek “Şuanda Bayramdaki bulaşların etkisini şu günlerde görmeye başladık. Geçen hafta bayram öncesindeki o alışveriş, hareket, seyahatin etkisini görmüştük. Bu hafta ve önümüzdeki hata bayramın etkisini görmüş olacağız. Tam Ağustos ayına geldik. Geçen yıl da Ağustos ayında vakalarda bir artış vardı. Hem bayramın etkisi, hem yaz tatili hem de düğünlerin en yoğun olduğu sezon, hatta asker uğurlamalarının olduğu günleri yaşıyoruz burada kalabalıklardan mümkün olduğunca uzak durmak lazım. Kalabalığın içerisinde bir tane bile pozitif varsa o yoğunluğun hepsinin Kovid olmaması içten bile değil. O yüzden çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yoğunlukları gidermemiz ve kalabalıklardan uzak durmamız lazım. Muhakkak maske ve mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor aksi halde tekrar vakaların daha da yükseldiğini görebiliriz” şeklinde konuştu.
 

0 Yorum

Yorum Yap