SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 04:16
Kurban alırken nelere dikkat etmek gerekir? Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kurban Bayramı için hazırlıklar başladı. Kurban pazarlarında sıkı pazarlıklar yapılırken bizlerde kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususları derledik:

İyi Bir Kurban Nasıl Anlaşılır, Kurban Keserken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

- Kurbanlık almadan önce, kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılabileceği bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığına dikkat edilmelidir.

- Kurbanlık hayvanın cildinde yara, bere olmamalıdır. Tüyleri parlak, düzgün ve yatık olmalı.

-Kurban edilecek hayvan geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir, bu hayvanın sağlıklı olduğu anlamına gelir.

-Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçmemeye özen gösterilmelidir.

 -Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir ve kurbanlığın neyle beslendiği oldukça önemlidir fakat bunu anlamak çok kolay değil, bunun sebebi bazı üreticilerin hayvanlara mısır slajı yedirerek hayvanların işkembesinde şişkinlik yaratıp kurbanlıkların daha ağır çıkmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır.

 -Kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekmektedir. Bunu da hayvanın dişlerinden anlamak mümkündür.

-Kurban alırken hayvanın iki gözünün görmesi de oldukça önemlidir. Eğer bir gözü dahi görmüyorsa o hayvandan kurbanlık olamaz.

-Hayvanların kurban olabilmesi için kulaklarının da yerinde olması gerekir.

-Kurban edilecek hayvanın kuyruğunun üçte birinin ve boynuzlarının da yerinde olması gerekir.

-Kurban edilecek hayvanın ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanı kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir.

 -Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşmektedir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

0 Yorum

Yorum Yap