• Samsun
  • Son Güncelleme 02:51
Kovid-19 saç dökülmesine neden oluyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal Losol, “Yapılan bilimsel çalışmalarda Kovid-19 enfeksiyonu sonrası geç dönemde inatçı öksürük, nefes darlığı, halsizlik, koku ve tat almada bozukluk ve ciddi saç dökülmesi görülebileceğini ortaya koydu” dedi.

Samsun’da özel bir hastanede görev yapan Dermatoloji Uzm. Dr. Enkhjargal Losol, korona sonrası saç dökülmesi hakkında uyarılarda bulundu. Dr. Enkhjargal Losol, “Yapılan bilimsel çalışmalar da Kovid-19 enfeksiyonu sonrası geç dönemde inatçı öksürük, nefes darlığı, halsizlik, koku ve tat almada bozukluk ve ciddi saç dökülmesi görülebileceğini ortaya koydu” diye konuştu.

Bir saç telinin büyümesinin yaşam boyunca büyüme, duraklama ve dinlenme evresi olmak üzere döngü halinde devam ettiğini ifade eden Dr. Enkhjargal Losol, “Günde yaklaşık olarak 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Eğer günlük kayıp bu sayıyı geçerek kronik bir hal alırsa 6 ayın sonunda saç hacminde gözle görülür ve anlamlı derecede azalma ortaya çıkacaktır” dedi.


Dermatoloji Uzm. Dr. Enkhjargal Losol

Dr. Enkhjargal Losol, saç dökülmesini tetikleyen birçok nedenin olduğunu ve bu yüzden saç dökülmesinin tek başına Kovid-19 belirtileri arasında sayılamayacağını dile getirerek “Vücudumuzun maruz kaldığı her türlü stres, enfeksiyon, travma, ateşli hastalıklar, ağır diyet, bazı ilaçlar, doğum sonrası veya hormonal olarak menopoz döneminde, tiroit ve şeker hastalığı, demir, çinko, biotin eksikliği gibi mineral ve vitamin eksikliklerinde, böbrek üstü bezle ilgili sorunlar, yumurtalık kistleri saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle saç kaybı yaşayan hastaların korona virüs hastası mıyım diye endişe duymasını gerektirecek bir kanıt bulunmamaktadır” dierek sözlerine şöyle devam etti:

“Kovid-19 enfeksiyonu sürecinde yaşanan yoğun stres, yüksek ateş ve ilaçların yan etkileri nedeniyle enfeksiyondan 2-4 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir. Kovid-19 sürecinde saçlar yaygın diffüz (telogen effluvium) veya erkeksi tipte (androjenk alopesi), saç kıran şeklinde parça parça dökülme (alopesi areata) ve saçlarda grimsi renk değişikliklerinde artışlar bildirilmektedir.”


 

0 Yorum

Yorum Yap