• Samsun
  • Son Güncelleme 22:02
Konut Fiyatlarında Sahil Şehirleri İstanbul'u Geçti! Rakamlar Uçtu Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Konut Fiyatlarında Sahil Şehirleri İstanbul'u Geçti! Rakamlar Uçtu

Sahillerde ev fiyatları İstanbul’la yarışır hale geldi. İstanbul’da ortalama m2 satış fiyatı 12 bin iken, Muğla’da 18 bini geçti. Aydın’da fiyatlar İstanbul’u yakaladı.

Pandemide uzaktan çalışma modeline geçiş ilgiyi büyük şehirlerden sahil kentlerine kaydırdı. Tüketicinin talebi sahil kentlerine kayınca da hem kira hem de satış fiyatları uçuşa geçti. Birçok bölgede artış oranları yüzde 300'ü aştı. Kimi bölgelerde aylık kiralar satış fiyatlarını yakalamaya başladı. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve Endeksa.com işbirliği ile hazırlanan "İkinci El Konut Piyasası Raporu" bu hareketi doğruladı. En fazla konut satışı olan 50 il içerisinde en fazla değer artışı Mersin, Aydın ve Antalya'da yaşandı. Konut fiyatlarının en yüksek olduğu iller ise Muğla, İstanbul ve Aydın...

İkinci El Satışı Rekor Kırdı

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, ikinci el konut satışlarının, toplam konut satışları içindeki payının yüzde 70'e ulaştığını belirterek, "Emlak işletmeleri açısından nitelikli bir dönemi geride bırakırken, artan fiyatların belli bir noktada dengelenmesi çok önemli. Gerek kiralık gerekse de satılık yeni portföyler için inşaat sektöründeki ivmelenmeye ihtiyacımız var" dedi. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise, "Son dönemde emlak sektöründeki yüksek fiyatların başlıca birkaç nedeni var; pandemi etkisi, döviz kurundaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerinin artması ve konut arzının talebin altında kalması. İnşaat girdi maliyetlerinin artması birinci el konut fiyatlarını yükseltirken, hem talebin ikinci el konuta yönelmesine hem de piyasanın yükselmesi nedeniyle ikinci el konutta fiyat artışına neden olabiliyor" diye konuştu.

Yabancıya Satış Yüzde 45 Arttı

1. çeyrekte kredili konut satışları toplam satışların yüzde 21'ini (68 bin 342) oluşturdu. Kredili konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 39 azaldı. Geçen yıla göre ise yüzde 45 artış göstermiş oldu. Yabancıya konut satışı geçen sene aynı döneme göre yüzde 45 arttı. İlk 3 ayda yabancı uyruklu kişilere toplam 14 bin 344 adet konut satışı gerçekleşti. Bu adet ile yabancıya konut satışı bir önceki çeyreğe göre yüzde 32 azalırken; geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 45 artış göstermiş oldu..

0 Yorum

Yorum Yap