SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 10:47
Kızılırmak Deltası'nda nilüferler görsel şölen sunuyor Görseli
SAMSUN

Samsun’da bulunan ve Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde açan nilüfer çiçekleri görsel şölen sunuyor.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Türkiye'nin en önemli sulak anlarından biri olan Samsun'daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, içinde bulunduğu biyolojik çeşitlilikle dikkat çekiyor. 56 bin hektarlık alana sahip ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'​nde yer alan  Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan nilüferler de görsel şölen oluşturdu. Su yüzeyinde metrekarelerce alanı kaplayan nilüferler görenleri büyülüyor. 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan ve birçok doğal güzelliği barındıran Kızılırmak Deltası, sulak alanlarında açan ve Hint mitolojisinde "kutsal çiçek" olarak kabul edilen, "lotus" adıyla da bilinen nilüfer çiçekleri doğa fotoğrafçılarının da dikkatini çekiyor.

 


‘Temmuz sonuna kadar görülebiliyor’

 

Covid-19 nedeniyle uygulanan kısıtlamalar kapsamında Kızılırmak Deltası’nın bir süre ziyarete kapalı kaldığını ancak şuan ziyaretin açılmasıyla birlikte bütün doğaseverleri buraya beklediklerini söyleyen 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “Deltadaki nilüferler mayıs ayının sonlarına doğru açıyor, temmuz ayı sonuna kadar da görülebiliyor. Bu çiçek geceleri kapanır ve suyun altına girer. Güneşin doğuşuyla tekrar yukarı çıkar ve açar. Çamurlu ortamlarda yetişen ama çamurun kendisini kirletmesine izin vermediği için Hint mitolojisinde kalp ve zihin sağlığını sembolize eder. Nilüferlerin şu anda tam mevsimi. Bundan sonraki süreçte doğaseverlerin mutlaka nilüfer çiçeklerini, nilüfer bahçelerini, ormanların içindeki bu güzellikleri görmesini bekliyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz doğayı tanımaları açısından geziler düzenleyerek burayı görmeliler" diye konuştu.

 


‘Nilüfer çiçekleri deltanın tanıtımı için önemli’


Kızılırmak Deltası’nın sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ile çok önemli bir sulak alan olduğunu ifade eden Başkan Topaloğlu, “Nilüfer çiçeklerinin burada yaşaması, deltanın önemini daha da artıyor. Samsun'un tanıtımı için bunu çok önemsiyoruz. Hem kuş varlığı hem sulak alanlardaki ekolojik yaşam hem de nilüfer çiçekleri izlenebiliyor. Nilüfer çiçeklerinin deltanın tanıtımı ve geleceği için ayrı bir öneme sahip olduğunu biliyoruz” dedi.

0 Yorum

Yorum Yap