SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:28
Kenevir komposundan sulama borusu yapılacak Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kenevir ile ilgili Samsun’da üretim devam ederken bir yandan da OMÜ’de bilimsel araştırmalar yürütülüyor. Çiftçilerin tarlada kullandıkları sulama borularının kenevir kullanılarak üretilmesi için OMÜ’de bilimsel çalışma yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak 2019'da Samsun'da, Vezirköprü ilçesinde kenevir tohumu üretimini yoğun olarak devam ettireceklerini, ilçenin, bu işin merkezi olacağını açıklamasının ardından kentte kenevirle ilgili yapılan çalışmalar artarak devam ediyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin çok geniş kullanım alanı olan bir ürün olduğunu belirterek kenevirle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi verdi.



‘Çiftçilerin tarlada kullandıkları sulama boruları yapılacak’

Biyoplastik ürünler ile ilgili de çalışma yaptıklarını dile getiren Prof.Dr. Aytaç, “Kenevirden su borularının yapılması üzerine bir hocamızın çalışması var. Şuanda yürüyen bir çalışma. Plastik hortumlar metal borular var bunların yerine kenevir komposlarını kullanmaya çalışıyoruz.

Çiftçilerimiz tarlalarında sulama boruları kullanıyorlar. Kullanma ömrü bitince bu sulama borularını tarlada bırakılıyor. Toplamaya değer görülmüyor. Uzun bir süre çürümeyen bu petrol türevi sulama boruları orada çevre kirliliği meydana getiriyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:



‘Proje 3 yıl devam edecek’

“Yine çiftçilerimizin kullandıktan sonra toprakta bırakabileceğini hesap ederek bu sulama borularının kısa zamanda toprağa karışabilir nitelik kazanmasını istiyoruz ki artık doğanın parçası haline gelsin.

Onların kullandıkları boruları kenevirden yapıp kısa sürede doğaya karışımını sağlayabilir miyiz diye çalışıyoruz. Bununla ilgili bir hocamızın çalışması var. 2021 yılında başladı bu çalışma ve 3 yıl devam edecek. Eğer çalışma başarılı olursa pratiğe aktarılması için özel sektörün ilgisini bekleyecektir.” 


OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç

‘19’uncu yüzyılda kıyafetlerin yüzde 80’ı keten ve kenevirden yapılıyordu’


Kenevirin ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğunu dile getiren Prof.Dr. Aytaç, “Kenevir çok yönlü kullanıma sahip bir bitkidir. Kökünden, yaprağına, sapına, çiçeğine kadar her bölgesi insanlığa faydalı bir ürüne dönüştürebilir. 19’uncu yüzyılda insanların giymiş olduğu kıyafetlerin yüzde 80’i keten ve kenevirden yapılıyordu. Günümüzde petrokimya yolu ile fosil yakıt ile elde edilen birçok ürün kenevirden yapılabilmektedir.



Tek kullanımlık plastikler eğer kenevir ürünlerinden yapılırsa doğaya daha kısa sürede karışacaktır. Normalde petrol türevinden elde edilen bir poşetin doğaya karışması onlarca yıl alabiliyorken kenevirden elde edilen poşetin doğaya karışmasının en fazla birkaç yıl alacağı söylenmektedir.

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar da yine bunu kanıtlamaktadır. Topraktan üretip elde ettiğinizi işleyip kullandıktan sonra toprağa karıştığında doğada bir dönüşüm sağlanabiliyor. Zaten sürdürülebilir hayat da bu demektir” diye konuştu.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap