• Samsun
  • Son Güncelleme 22:42
‘Kenevir kalbi’nden süt yapılacak Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Kenevir ile ilgili Samsun’da yürütülen bilimsel araştırma çalışmaları hızla devam ediyor. OMÜ’de kenevir tohumunun kabuğunun alınmasının ardından ‘kenevir kalbi’ olarak ifade edilen kısmından kenevir sütü yapılması için çalışma gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak 2019'da Samsun'da, Vezirköprü ilçesinde kenevir tohumu üretimini yoğun olarak devam ettireceklerini, ilçenin, bu işin merkezi olacağını açıklamasının ardından kentte kenevirle ilgili yapılan çalışmalar artarak devam ediyor.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Türkiye’deki kenevir ekim alanlarının yarısından fazlasının Samsun’da bulunduğunu belirterek Samsun’un kenevir üretiminde her zaman öncü bir il olduğunu söyledi.

Yakın bir gelecekte kenevirle ilgili sanayinin de Samsun’da kurulmasını beklediklerini dile getiren Prof.Dr. Aytaç, kenevir ile ilgili yapılan araştırma çalışmalarını anlattı.

kenevir


‘Ürün çeşitliliği çok fazla’

Kenevirin çok yönlü kullanıma sahip bir bitki olduğunu belirten Prof.Dr. Aytaç, “Kökünden, yaprağına, sapına, çiçeğine kadar her bölgesi insanlığa faydalı bir ürüne dönüştürebilir. Ürün çeşitliliği çok fazla, kenevir tohumunu gıda olarak kullandığınız zaman içinde bulundurduğu aminoasitler, esansiyel yağ asitleri beslenme anlamındaki farklılık ve üstünlüğünden dolayı da tercih edilebilecektir” dedi.

kenevir


‘Kenevir tohumu susam gibi kullanılabilir’

Prof.Dr. Aytaç, kenevirin birçok sektörde hammadde olarak kullanılabileceğini söyleyerek “Kenevirin tohumları gıda amaçlı kullanılabilir. Tohumun kabuğu alındıktan sonra geri kalan iç kısmına ‘kenevir kalbi’ denir. Bu kısım hamurlarda, susamın kullanılmış olduğu her yerde kullanılabilir. 

Susam gibi kenevir kalbi de simidin üzerine serpilebilir. Öğütülüp un haline getirilerek kenevir katkılı unlu gıdalar da yapılabilir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

kenevir


‘Kenevir kalbinden süt yapımı için çalışıyoruz’

Kenevir kalbi dediğimiz kısım su ile karıştırılıp yüzde 1’in altında olmak suretiyle doğal maddeler karıştırılarak kenevir sütü haline getirilebilir. Bununla ilgili üniversitemizde, enstitümüzde çalışmalar yürütülmekte yakın bir gelecekte de belki olay ticari boyuta ulaşacaktır.

Bununla ilgili yüksek lisans, doktora tezi üniversitemizde verilmekte bu çalışmanın sonucu da yakın bir gelecekte ortaya çıkacaktır ve yerli kenevir sütü raflarda yer alacaktır.”



‘Hayvansal ürünleri tercih etmeyenler bulunmaz nimet’

Hayvansal sütü tüketmeyen kişilerin kenevir sütünü kullanabileceğini dile getiren Prof.Dr. Aytaç, “Hayvansal ürünleri tüketmeyi tercih etmeyen insanlar var. Bir de yine hayvansal sütlerde bir takım hazımsızlıklardan dolayı bitkisel sütleri kullanması gereken insanlar olabiliyor onlar için de kenevir sütü bulunmaz bir nimettir. Sütün de içilebilir ve kabul edilebilir bir kıvamda ve lezzette de olması gerekir.

Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışmakta, hemen hemen belli bir sonuca geldiler ama netliğe kavuştuktan sonra kenevir sütü artık imalata geçebilecektir. Son bir yıldır arkadaşlarımız kenevir sütü üzerine çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

0 Yorum

Yorum Yap