• Samsun
  • Son Güncelleme 00:29
Katlı yaşamın ilk yerleşkesi Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Samsun’da bulunan ve bilim insanları tarafından Nuh Tufanı’ndan sonra insanların yaşamaya başladığı 3 yerden biri olduğu iddia edilen Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, bu özelliği ile birçok yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin kayaç yapısı nedeniyle mağaraların, üst üste bulunması sebebiyle de katlı yaşamın ilk yerleşkesi olduğu belirtiliyor.

Samsun’un en önemli turizm noktalarından birisi Tekkeköy ilçesindeki Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi.

M.Ö. 15 bin ile M.Ö. 60 bin yıllarına ait olduğu değerlendirilen, insanların yerleşik olduğu en eski 8’inci yer olduğu düşünülen ve büyüklü küçüklü mağaraların yer aldığı vadi ilgi görüyor. Bölgenin kayaç yapısı nedeniyle mağaraların, üst üste bulunması sebebiyle de katlı yaşamın ilk yerleşkesi olduğu belirtiliyor.

Nuh Tufanı’ndan sonra insanların yaşamaya başladığı 3 yerden biri

2014 yılında ABD’de yayınlanan bir makalede Nuh Tufanı’ndan sonra insanların yaşamaya başladığı 3 yerden biri olduğu iddia edilen Tekkeköy Mağaraları her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, 14 ayrı uygarlığın kullandığı materyaller bulunan Karadeniz Bölgesi’nde insanlığın ilk yerleşkesi olarak biliniyor.
 

1940’da arkeolojik kazı yapıldı

1940’da yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Hitit ve Eski Tunç Çağı dönemlerine ait buluntular gün yüzüne çıkarıldı.

Buluntular arasında çark yapımı, devetüyü, kırmızı renkli seramikler çoğunluktayken Eski Tunç Çağıkatında ise çok sayıda gömüt, el yapımı seramik buluntular, siyah zemin üzerine beyaz boyayla yapılmış geometrik desenlerle süslü, dişli, yivli, çizgi bezekli kaplar, kabartma insan yüzlü vazolar (antropomorf) bulundu.



360 bin metrekarelik alana sahip

 

1977 yılında sit alanı ilan edilen ve 2013’te ziyaretçilere açıldı. 360 bin metrekarelik alana sahip Tekkeköy Mağaraları’nda son dönemde turizm alt yapısının iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldı.

0 Yorum

Yorum Yap