SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 12:21
Karadeniz’den Anadolu’ya açılan 91 yıllık demir yolu hattı Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz'den Anadolu'ya açılan iki demir yolu hattından biri olan Samsun-Sivas Kalın hattında yürütülen modernizasyon çalışmasının tamamlanması sonrasında yolcu taşımacılığı hattın Samsun-Amasya kısmında bugün başlıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı Samsun-Sivas Kalın demir yolu hattı, Cumhuriyet Dönemi'nde devlet eliyle inşa edilmeye başlanan ikinci demiryolu hattı olma özelliği taşıyor.

Yapımına 1926 yılında başlanan 378 kilometrelik Samsun-Sivas Kalın demir yolu hattı, 30 Eylül 1931'de tamamlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan hat ile Karadeniz ve Anadolu arasında yolcu ve yük taşımacılığı başladı.

Demiryolu hattı, Cumhuriyet Dönemi'nde devlet eliyle inşa edilmeye başlanan ikinci demiryolu hattı olma özelliği taşıyor. Karadeniz'in Anadolu'ya açılan iki demiryolu hattından biri olan ve Samsun Limanı'nı İç Anadolu Bölgesi'ne bağlamak amacıyla inşa edilen Samsun-Sivas Kalın hattı, Amasya ve Tokat illerinden geçerek Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Kalın Mahallesi'nde Ankara-Kars Demiryolu hattı ile birleşiyor.

Samsun-Sivas Kalın demir yolu hattı için 2015’de AB hibe fonları desteği ile modernizasyon projesi hazırlandı. Proje ile demiryolu alt yapısı platform genişliği 6.70 metre şeklinde zemin iyileştirmesi yapılarak yenilendi. Güzergahtaki 38 köprü yıkılarak yenilendi, 40 tarihi köprü restore edildi. 2 bin 476 metre uzunluğundaki 12 adet tünelde iyileştirme çalışması yapılan hattın ray, traves, balast, makas üst yapısı değiştirildi.
 

Gar ve istasyonların yolcu platformları engellilerin ulaşımlarını sağlayacak şekilde yenilendi. AB standartlarında sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kuruldu. Kaplamaları yenilenen 121 adet hemzemin geçit, otomatik bariyerle sinyalizasyon sistemine entegre edildi. 259 milyon Euro'ya mal olan projenin 148.6 milyon Euro'luk kısmı ise AB hibe fonlarından karşılandı.
 


Samsun-Sivas Kalın hattında yapılan modernizasyon çalışması 2020 yılında tamamlandı. Test çalışmalarının sonrasında da yük taşımacılığı yapılmaya başlandı.
 


Bugün itibariyle ise hattın Samsun-Amasya ve Amasya-Havza arasındaki kısmı yeniden yolcu taşımacılığına açılıyor. 133 kilometre uzunluğunda olan Samsun-Amasya-Samsun arasında sabah ve akşam olmak üzere günde 2 sefer, 47 kilometre uzunluğunda Amasya-Havza-Amasya arasında ise 6 sefer yapılacak.

0 Yorum

Yorum Yap