SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 06:50
Karadeniz'de 'Rip akıntısı' tehlikesi: 70 kilometre hıza ulaşıyor Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Karadeniz'de, halk arasında 'çeken akıntı' olarak bilinen ve saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen 'rip akıntısı', boğulmalara yol açıyor. Deni zemininde ani kum kayması sonucu oluşan Rip akıntısına yakalanan kişinin ise kıyıya paralel olarak yüzerek akıntıdan kurtulabileceği belirtildi.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte serinlemek için denize giren vatandaşların sayısı artarken uzmanlar Karadeniz’de boğulma vakalarına neden olan çeken akıntı konusunda uyarıda bulunuyor.

Özellikle hilal şeklindeki kıyılarda sıklıkla görülen Rip akıntısı ani kum kayması nedeniyle oluşuyor. Rip akıntısı saatte 70 kilometre hızla 20-30 metre genişliğinde bir hat boyunca denize doğru hareket ediyor.

Deniz tabanında kum zeminin yarılması sonucu 1 metrelik su seviyesi bir anda 2-3 metreye yükseliyor. İleri derecede bir akıntı oluştuğu için yüzme bilen bir kişinin bile boğulma tehlikesi geçirip hayatını kaybedebileceği belirtiliyor.

Rip akıntına kapılan kişinin ise soğuk kanlılığını koruyup karaya ya da açık denize değil, sağa ya da sola kıyıya paralel şekilde yüzerek akıntıdan dışarıya çıkmaya çalışması gerekiyor. Gözlemlenen en büyük Rip akıntı süresinin ise 50 saniye olduğu ifade edildi.
 

0 Yorum

Yorum Yap