• Samsun
  • Son Güncelleme 12:49
‘Hep aynı gıdaları tüketirsem daha çok kilo verebilirim’ düşüncesi yanlış Görseli
SAMSUN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, diyette en sık yapılan hatalardan birinin ‘Hep aynı gıdaları tüketirsem daha çok kilo verebilirim’ düşüncesi olduğunu söyledi.

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, diyet yapanların farkında olmadan en sık yaptığı hataları anlattı. Birçok kişinin hayatının bir döneminde mutlaka diyet yaptığını dile getiren Fidan, bazı insanların çabucak kilo vermek için duyduğu programları denediğini ancak sonrasında verdiklerinden daha fazla kilo aldıklarını söyledi. Çoğu zaman hızlı kilo verme isteğiyle yanlış diyetlerin uygulanabildiğine dikkat çeken Fidan, “Ya da diyete sadık olmasına rağmen yeterince hızlı kilo vermediğinizi hissedebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı beslendiğiniz ya da ne sıklıkla egzersiz yaptığınıza bakılmaksızın, birçok insan diyet konusunda aynı hataları yapar. Bu hatalar sadece bizi diyet yapmaktan bıktıran ve uzaklaştıran amaçsız uğraşlar olmanın dışında sağlığımızı bozarken, daha fazla kilo almamıza da neden olur” diye konuştu.


 

‘Tüketilen gıdanın kalitesi daha önemli’

Diyet yaparken, kalorinin normal ihtiyacından az olması istenen bir durum olduğunu ancak tüketilen gıdaların kalitesi ve içeriklerinin kaloriden çok daha önemli olduğunu belirten Fidan, “Eğer kaloriyi az tüketmeye çalışırken, protein ihtiyacını göz önünde bulundurmazsan, kas kaybı yaşayabilirsin. Yapılan çalışmalar, düşük glisemik indeksli karbonhidrat tüketenlerin, aynı kaloride ancak daha yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratla beslenenlere oranla daha fazla kilo kaybettiğini ortaya koymuş” dedi.



‘Zayıflamak için asla sevdiğiniz yiyeceklere veda etmeyin’

Diyet sürecinde her gün tartılmak yerine haftada bir defa tartılmayı öneren Fidan, “Su besinlerin sindirilmesi, metabolik atıkların atılması, metabolizmanın hızlanması ve dolayısıyla kilo kaybı için elzemdir. Kişi kendi kilosu başına günde ortalama 30 cc su tüketmelidir. Gün içerisinde içilen çay, kahve, meyve suyu veya bitki çayları suyun yerini tutmamaktadır. Zayıflamak için asla sevdiğiniz yiyeceklere veda etmeniz gerekmiyor. Yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrendikten sonra, en sevdiklerinizden de diyet döneminde tüketebilirsiniz” diye konuştu.

‘Kas kuvveti kaybına neden olur’

Diyette en sık yapılan hatalardan birinin de ‘Hep aynı gıdaları tüketirsem daha çok kilo verebilirim’ düşüncesi olduğunu söyleyen Fidan, “Bu, kilonun yağ ağırlığı üzerinden değil kas kuvveti kaybına da yol açmasına sebep olabileceğinden doğru bir yaklaşım şekli değildir. Beslenme ne kadar renkli ve çeşitli olursa alınan vitamin ve mineral çeşitliliğinin yanı sıra, elzem aminoasit miktarının ve kompleks karbonhidratın vücuda sağlanması o denli mümkün olacak ve daha sağlıklı kilo kaybı sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
 

0 Yorum

Yorum Yap