SON DAKİKA HABERLERİ
  • Samsun
  • Son Güncelleme 11:38
Estetik cerrahide Z kuşağı talebi: ‘Sanal güzellik’ Görseli
SAMSUN

Bu gönderiyi paylaşabilirsiniz!

Estetik ve güzellik algısında sosyal medyanın etkisiyle değişim yaşayan Z kuşağı ‘Sanal güzellik’ peşinde. Samsun'da bulunan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Hayati Akbaş, son dönemde 12-13 yaşındaki çocukların bile estetik operasyonlar yaptırmak için cerrahlara başvurduklarını söyledi.

Estetik ve güzellik algısı sosyal medyanın etkisiyle hızla değişiyor. Samsun'da bulunan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Hayati Akbaş, sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte estetik cerrahide ‘sanal güzellik’ algısıyla talepler geldiğini söyledi.

Özellikle Z kuşağı olarak ifade edilen kuşağın çok küçük yaşlarda estetik cerrahiye bir yönelimlerinin olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Akbaş, sosyal medyanın insanların güzellik anlayışında ne gibi değişikliklere neden olduğunu anlattı.

‘Giderek yaygınlaşıyor’

Doç.Dr. Akbaş, sosyal medyanın artık insanların hayatının çok önemli bir parçası haline geldiğini dile getirerek “Çok küçük yaşlardan itibaren insanların kendilerine sosyal medyada bir mecra buluyorlar. Sosyal araçlarında kendi fotoğraflarını ve videolarını insanlarla paylaşıyorlar. Bu arada da görüntülerle ilgili değişik bir platform oldu sosyal medya.

Çünkü şunu görüyoruz biz insanlar gerçek oldukları fotoğrafların dışında filtrelenmiş çeşitli uygulamalarla değiştirilmiş tamamen hayali bir takım görüntülerini sanki kendisi oymuş gibi yayınlıyorlar. Videolarını bile öyle çekiyorlar. Gerçeğin dışında farklı bir görüntüyle insanların karşısına çıkıyorlar. Bu giderek yayınlaşıyor” şeklinde konuştu.



‘Filtreli güzellik talebi’


İnsanların olduklarının dışında bir şekilde görüntülerini paylaşmalarının artık normalmiş gibi görüldüğünü ancak bu durumun gerçek hayatla bağdaşmadığını söyleyen Doç. Dr. Akbaş, “Sanki artık bu normalmiş gibi bu atmosferde gibi adlandırılmaya başlıyor ama bu çok kötü gerçekçi olmayan hayatla çok bağdaşmayan farklı algıların anlayışların oluşmasına yol açıyor. İnsanlar sosyal medyada böyle fakat gerçek hayatta karşılaşacakları zaman panikliyorlar şöyle gelenler ‘Ben sosyal medyada böyle gözüküyorum böyle biliniyorum ne olur bana böyle bir şey yapın.

Burnumu, kulağımı yüzümü böyle yapın ve bununla örtüşsün birebir olsun’ yani kafalarında yarattıkları güzellik algısını, olgusunu yüzlerine de uydurmaya çalışıyorlar. ‘Ben bu filtredeki gibi olmak istiyorum’ diye talep ediyorlar. Geçekçi olmayan şeyleri istiyorlar. Dolayısıyla bu oldukça sıkıntılı bir durum.

Bu sosyal medya konusunda çocukluk çağından itibaren sosyal iletişim araçları ile ilgili bir eğitime tabi tutulmak gerekiyor. O dünyanın tehlikelerinden ve algılarından korunaklı hale getirmeleri gerekiyor. Aksi halde çocuklar başkalarına benzemek istiyorlar” dedi.



’Estetik cerrahlara 12-13 yaşında başvuruyorlar’


Z kuşağı olarak belirtilen gençlerdeki estetik algısını da anlatan Doç.Dr. Akbaş, “Z kuşağı aslında bir akıntıya kapıldı gidiyor. İnsanlar sosyal medya ortamında nasıl bir güzelliğin güzellik olduğu, nasıl bir estetiğin nasıl olduğu, görsel anlamda nasıl olunması gerektiği konusunda subliminal bilinçaltına yerleştirmeler yapılıyor.

Güzellik şöyle olur kaşlar böyle olmalı, çekiklik böyle olmalı, badem göz böyle olmalı, burun ve dudak böyle olmalı gibi şuur altında ister istemez bir algı oluşuyor. Bu çocuklar çok erken yaşta estetik cerrahlara gitmeye başladılar çok ilginçtir. 12-13 yaşında burun estetiği olmak için, göğüs ameliyatı olmak için müracaat ediyorlar. Bu talepler giderek de artmakta belki önümüzdeki yollarda giderek artabilir.

Tabi buna elbette ki plastik cerrahlar olumlu cevaplar vermiyorlar. Şuan bu talepler kontrol edilebilir durumda. Eğer tedbir alınmazsa Z kuşağı kendi haline bırakılırsa, sosyal medyanın vicdanına bırakılırsa toplumsal vicdan değişebilir” diye konuştu.

‘Z Kuşağı sanal güzellik peşinde’

 

Doç.Dr. Akbaş, Z kuşağının sanal güzellik peşinde olduğunu belirterek “Z kuşağı bizim şu ana kadar bildiğimiz değerleri zorlayıcı, sınırları kavramları zorlayıcı bir durum içinde. Bu durumun son 3-5 yılda yavaş yavaş daha görünür hale gelmeye başladığını söyleyebilirim.

Özellikle estetik cerrahi ve güzellik algısı konusunda okullarda estetik cerrahlar eğitim verebilir gerçeklikle sanallık arasındaki o dengeyi kuracak bir bilinçlendirme yapılabilir” şeklinde konuştu.

 

0 Yorum

Yorum Yap